Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% от българите не доживяват до пенсия и умират преди да навършат 65 години

Снимка: БГНЕС

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. Но сравнено с преди 10 години средната продължителност на живот намалява и при жените, и при мъжете.

Хората в градовете живеят 3 години по-дълго от тези в селата.

"Продължителността бавно се увеличава, но пак сме последни в Европа по очаквана продължителност на живот и сме първи по смъртност“, коментира пред БНР директорът на демографската статистика в НСИ Магдалена Костова. Тя посочи, че два пъти по-висока е преждевременната смъртност при мъжете. 30% от българите умират преди да навършат 65 години. Раждаемостта е на средно европейско ниво.

Ако се запазят тези тенденции през 2035 г. българите вече ще са под 6 млн., а през 2075 г., под 5 млн., прогнозира Костова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55