Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 30 май 2024 г.

В „България днес“ на 30 май разговаряме с историка Петър Стоянович за фигурата на цар Фердинанд в българската история ден след като тленните останки на българския монарх бяха пренесени в България. Представяме ви проф. Рикардо Пикио, италиански славист и българист с международна слава, чиято стогодишнина ще бъде отбелязана с изложба във Вечния град. Етнологът от БАН Юлия Попчева разказва за изследването си върху любителските фолклорни състави в чужбина като ядра на социална и културна комуникация зад граница. Накрая завършваме с музика – с интервю с известната балерина Маша Илиева по повод спектакъл на нейни възпитаници в Софийската опера и с конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“ на БНР. Водеща е Мария Стоева. 

01:30 - Актуалната информация от България и българските общности зад граница

06:29 – Времето

12:23 – Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд

23:28 – Сто години от рождението на италианския българист проф. Рикардо Пикио

41:32 – Етнологът от БАН Юлия Попчева за изследването си върху любителските фолклорни състави в чужбина като ядра на социална и културна комуникация

51:11 – „Малката русалка“ на сцената на Софийската опера и балет

62:29 – Песен на деня: Тригайда  – „Слънцето трепери“

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00