Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на йога събират почитателите на духовни практики в България

Снимка: FB / idayofyogabulgaria

За десета поредна година в дните около 21 юни много страни по света отбелязват празника на йога. В България от 15 до 23 юни 44 населени места, сред които най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и т.н., се включват в честването с различни програми. В София по традиция събитието обединява различни лекции и практики с най-добрите сертифицирани учители и представители на известни школи по класическа йога, като кулминацията е на 23 юни от 10:00 ч. сутринта до 18:30 ч. вечерта в Националния дворец на културата.

Честването на Международния ден на йога в България се осъществява под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана и се организира от Българската федерация по йога, Индологическа фондация "Изток-Запад" и Асоциация "Индия".


Интересът към йога както на институционално ниво, така и като личностно развитие в България датира още от 20-те години на миналия век. В наши дни йога практиките в страната ни са лесно достъпни чрез широка мрежа от йога студия във всички големи градове, в голяма част от по-малките селища, а също в няколко села. Обучението е застъпено и в някои детски градини, училища и ВУЗ-ове, като най-обстойно и квалифицирано йога се преподава в НСА "Васил Левски" и в системните индийски школи у нас. Неслучайно още при първото честване на Международния ден на йога през 2015 г. България беше поставена сред водещите страни с развити знания и постижения в областта на йога.


Пълната програма на събитието можете да видите ТУК.

Снимки: Facebook / idayofyogabulgaria


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35