Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на йога събират почитателите на духовни практики в България

Снимка: FB / idayofyogabulgaria

За десета поредна година в дните около 21 юни много страни по света отбелязват празника на йога. В България от 15 до 23 юни 44 населени места, сред които най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и т.н., се включват в честването с различни програми. В София по традиция събитието обединява различни лекции и практики с най-добрите сертифицирани учители и представители на известни школи по класическа йога, като кулминацията е на 23 юни от 10:00 ч. сутринта до 18:30 ч. вечерта в Националния дворец на културата.

Честването на Международния ден на йога в България се осъществява под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана и се организира от Българската федерация по йога, Индологическа фондация "Изток-Запад" и Асоциация "Индия".


Интересът към йога както на институционално ниво, така и като личностно развитие в България датира още от 20-те години на миналия век. В наши дни йога практиките в страната ни са лесно достъпни чрез широка мрежа от йога студия във всички големи градове, в голяма част от по-малките селища, а също в няколко села. Обучението е застъпено и в някои детски градини, училища и ВУЗ-ове, като най-обстойно и квалифицирано йога се преподава в НСА "Васил Левски" и в системните индийски школи у нас. Неслучайно още при първото честване на Международния ден на йога през 2015 г. България беше поставена сред водещите страни с развити знания и постижения в областта на йога.


Пълната програма на събитието можете да видите ТУК.

Снимки: Facebook / idayofyogabulgaria


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40