Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на йога събират почитателите на духовни практики в България

Снимка: FB / idayofyogabulgaria

За десета поредна година в дните около 21 юни много страни по света отбелязват празника на йога. В България от 15 до 23 юни 44 населени места, сред които най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и т.н., се включват в честването с различни програми. В София по традиция събитието обединява различни лекции и практики с най-добрите сертифицирани учители и представители на известни школи по класическа йога, като кулминацията е на 23 юни от 10:00 ч. сутринта до 18:30 ч. вечерта в Националния дворец на културата.

Честването на Международния ден на йога в България се осъществява под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана и се организира от Българската федерация по йога, Индологическа фондация "Изток-Запад" и Асоциация "Индия".


Интересът към йога както на институционално ниво, така и като личностно развитие в България датира още от 20-те години на миналия век. В наши дни йога практиките в страната ни са лесно достъпни чрез широка мрежа от йога студия във всички големи градове, в голяма част от по-малките селища, а също в няколко села. Обучението е застъпено и в някои детски градини, училища и ВУЗ-ове, като най-обстойно и квалифицирано йога се преподава в НСА "Васил Левски" и в системните индийски школи у нас. Неслучайно още при първото честване на Международния ден на йога през 2015 г. България беше поставена сред водещите страни с развити знания и постижения в областта на йога.


Пълната програма на събитието можете да видите ТУК.

Снимки: Facebook / idayofyogabulgaria


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00