Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Снимка: БГНЕС

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините Тервел и Крушари.
Най-висок добив се отчита в общините Добричка - 185 кг/дка и Добрич - 180 кг/дка.

По 160 кг/дка прибират стопаните в общините Балчик и Каварна. 140 кг/дка е средният добив в община Генерал Тошево, а най-нисък е в община Шабла, едва 126 кг/дка.

Изключително ниските добиви се дължат на екстремно високите температури и липсата на валежи и натрупана зимна влага. Сушата е най-чувствителна в морските общини в област Добрич – Шабла, Каварна и част от Балчик. Очаква се на места стопаните да не прибират продукция, а само да подготвят полетата за есенната сеитба. Информацията е на Мая Райнова - кореспондент на БНР в Добрич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево, на места с мъгли във вторник

През нощта  ще преобладава ясно и почти тихо време. В сутрешните часове на 26 ноември на места в низините, котловините и около водните басейни ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в..

публикувано на 25.11.24 в 18:15

“Български пощи” очакват детските писма до Дядо Коледа

Националната пощенска служба на Бългрия организира за 30-а поредна година конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Писмата трябва да бъдат изпратени на "Български пощи" до 18 декември с надписан плик “За Дядо Коледа”, адрес на подателя и..

публикувано на 25.11.24 в 18:02
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски ученици научиха как се приготвя шопска салата

Българският посланик в Япония Мариета Арабаджиева и преводачът Елена Куцарова запознаха учениците от гимназия “Нагареяма” в префектура Чиба с българските кулинарни традиции. “Посещението започна с готварски уъркшоп, в който се..

публикувано на 25.11.24 в 17:14