Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета в Кьолн отбелязаха Деня на Независимостта с урок по български в парка "Айфел"

Снимка: Radostina Bozinovic

Възпитаници на Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в германския град Кьолн се събраха в Деня на Независимостта на България, 22 септември, и се разходиха в Националния парк "Айфел", където си направиха пикник и проведоха занятие по български език. 

"На този хубав празник с български език накрак се разделихме с лятото и казахме "Здравей!" на есента в парка за диви животни в Комърн, където вече добре ни познават и много ни се зарадваха. Видяхме много диви и домашни животни. Сравнихме ги с тези в България. Прегръщахме дърветата, събирахме листа и жълъди, танцувахме, … сприятелявахме се и общувахме на български", разказа пред БТА преподавателят в образователното средище Радостина Божинович.

Българското неделно училище в град Кьолн е основано през 2009 година като частна родителска инициатива с цел систематично и последователно обучение на децата по български език, литература и родинознание.

В началото занятията са водени от самите родители на ротационен принцип в няколко групи, но впоследствие се оформят класове и обучението се възлага на титуляри с подходящо педагогическо образование и опит в преподаването на многоезични деца в начални и прогимназиални класове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Зюрьош Банда“

Дни на българската култура се провеждат в унгарския град Сегед

За двадесети път в унгарския град Сегед започват Дни на българската култура. Началото им дава фотодокументалната изложба на Българската академия на науките "Шедьоври от Рилския манастир“ в галерията на катедралния храм в Сегед. Това съобщи..

публикувано на 08.10.24 в 19:41

В албанското село Требище вече има българско неделно училище

Първо българско неделно училище отвори врати в село Требище, в албанската област Голо бърдо. Училището е наречено на най-красивия български празник - "24 Май" - в който почитаме делото на славянските просветители Кирил и Методий и на българската просвета и..

публикувано на 07.10.24 в 17:20

Българите в Словения се събират на есенна среща

Традиционната есенна среща на българската общност и приятелите на България в Словения ще се състои днес в българското посолство в Любляна. От дипломатическата мисия уточняват, че няма ограничения за присъствието на деца и други членове на..

публикувано на 05.10.24 в 07:25