Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев призова за мир в Украйна и Газа

Снимка: Президентство/БТА

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства". Това каза президентът Румен Радев пред Общото събрание на ООН, цитиран от БТА. Радев потвърди, че страната ни категорично осъжда войната в Украйна, "довела до стотици хиляди жертви и огромни страдания".  По думите му, трябва да бъде подкрепено всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации и международното право.

Президентът поиска и примирие с освобождаване на заложниците в ивицата Газа. Радев подчерта също, че България е привърженик на евроинтеграцията на Западните Балкани. "Основните ни приоритети по отношение на региона са насърчаването на добросъседството, подобряването на свързаността, защитата на правата на човека и борбата с етническата дискриминация", каза Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакваме на Съвета на ЕС да бъде предложено пълноправно членство на България в Шенген

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес, 10 октомври, ще бъде разгледано цялостното състояние, развитието, възникващите заплахи и промените в Шенгенското пространство. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно..

публикувано на 10.10.24 в 06:25

България ще участва в кампании на ЕК по доброволно преместване на граждани на трети държави

Служебното правителство одобри участието на България в кампании на Европейската комисия по доброволно преместване на граждани на трети държави, търсещи или получили международна закрила от държави под миграционен натиск. Съобразно решението за 2024 г. е..

публикувано на 09.10.24 в 17:35

Президентът призова за действия срещу купуването на гласове

Призив за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители отправи президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за провеждане на изборите. В срещата при държавния глава се включиха министърът на вътрешните..

публикувано на 09.10.24 в 16:58