Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон почина знаменитата пианистка Марта Деянова

Снимка: БТА-архив

На 77-години в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия.

От самото начало на професионалната си кариера Марта Деянова печели престижни конкурси, сред които златен медал на конкурса "Феручо Бузони" в Италия. Цигуларят и диригент Йехуди Менухин я нарича сензация в музиката и й предрича блестяща кариера, която се сбъдва.

Свири на престижни сцени, включително в Карнеги хол в Ню Йорк. През 1994 г. Марта Деянова емигрира във Великобритания и живее в Лондон, където интензивно концертира и записва музика. Прекратява кариерата си през 2000 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Населеният предимно с етнически българи Цариброд в Сърбия отбелязва своя празник

С богата програма от събития населената предимно с етнически българи община Цариброд (Димитровград) в Сърбия отбелязва празника си, съобщи БТА. Сред гостите днес, когато православните християни почитат Рождество Богородично по стар стил, се очакват..

публикувано на 21.09.24 в 10:04

Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона

Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за български граждани в Барселона ще се проведат на 27 и 28 септември. Те се организират от Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на..

публикувано на 20.09.24 в 17:01

България е представена на фотоизложба "От Валенсия към света" в двореца-музей "Ел Алмудин"

Фотографска изложба на тема "От Валенсия към света", чиято цел е да покаже сходствата между различните страни и култури се открива в сградата на двореца-музей "Ел Алмудин" (El Almudín, Plaça de Sant Lluís Bertran, 2, Ciutat Vella, 46003 València,..

публикувано на 19.09.24 в 07:00