Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискуваме да загубим 2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост

Людмила Петкова
Снимка: БТА / Снимка: БТА

Страната ни може да загуби 2 млрд. лв. европейско финансиране заради неприетите от парламента промени в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него и актуализираната пътна карта за климатична неутралност, съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Можете да прецените за каква загуба става дума, защото ние все още сме на второ плащане и не можем да подадем искане за трето, за четвърто, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане”, заяви министърът.

Промените по плана трябва да бъдат изпратени до средата на октомври т.г., за да успее Европейската комисия да ги приеме. При евентуална загуба на финансирането средствата не се калкулират в проектобюджета за догодина, поясни Людмила Петкова. Тя допусна, че това може да застраши критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е в челната тройка в ЕС по ръст на разходи за труд

България е на второ място в Европейския съюз по нарастване на разходите за час труд през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на 2023 г., показват данни на Евростат. Ръстът е от 15,4%. Пред нас е Хърватия със 17,6%, а..

публикувано на 21.09.24 в 12:05

Годишният стокообмен между България и Германия е 12 млрд. евро

Икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха в президентството държавният глава Румен Радев и немският посланик в София Ирене Планк. Те са разговоряли и за предизвикателствата пред европейската икономика, последствията..

публикувано на 19.09.24 в 12:02
Заводът на

Японски завод за кабели мести производството си от България заради високи разходи

Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце" планира да преустанови дейността на единия от заводите си в България - в гр. Мездра, през 2025 г., а вторият ѝ завод - в град Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет, предаде БТА. Причината е..

публикувано на 15.09.24 в 17:00