Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискуваме да загубим 2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост

Людмила Петкова
Снимка: БТА / Снимка: БТА

Страната ни може да загуби 2 млрд. лв. европейско финансиране заради неприетите от парламента промени в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него и актуализираната пътна карта за климатична неутралност, съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Можете да прецените за каква загуба става дума, защото ние все още сме на второ плащане и не можем да подадем искане за трето, за четвърто, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане”, заяви министърът.

Промените по плана трябва да бъдат изпратени до средата на октомври т.г., за да успее Европейската комисия да ги приеме. При евентуална загуба на финансирането средствата не се калкулират в проектобюджета за догодина, поясни Людмила Петкова. Тя допусна, че това може да застраши критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският климат е благоприятен за развитието на медицински туризъм

Съчетанието от благоприятен климат, красива природа и многобройни минерални води и лечебна кал в България благоприятства развитието на курортното лечение. По време на 11-ия Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, д-р..

публикувано на 10.09.24 в 12:24

На фокус - ситуацията в единствената у нас млекопреработвателна компания

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов днес, 3.септември, ще бъде на работно посещение в крайдунавския град Видин, предаде БНР Видин. По време на визитата си Николов ще посети производствената база на единственото българско..

публикувано на 03.09.24 в 07:35

1,9% по-скъп природен газ през септември

Природният газ поскъпва с 1,9% през септември спрямо предходния месец. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 61,91 лв. на горивото за мегаватчас – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена..

публикувано на 01.09.24 в 09:40