Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискуваме да загубим 2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост

Людмила Петкова
Снимка: БТА / Снимка: БТА

Страната ни може да загуби 2 млрд. лв. европейско финансиране заради неприетите от парламента промени в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него и актуализираната пътна карта за климатична неутралност, съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Можете да прецените за каква загуба става дума, защото ние все още сме на второ плащане и не можем да подадем искане за трето, за четвърто, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане”, заяви министърът.

Промените по плана трябва да бъдат изпратени до средата на октомври т.г., за да успее Европейската комисия да ги приеме. При евентуална загуба на финансирането средствата не се калкулират в проектобюджета за догодина, поясни Людмила Петкова. Тя допусна, че това може да застраши критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

НАП: Неиздаване на фискален бон е сред най-честите нарушения по морето

В рамките на две седмици служители на Националната агенция за приходите са проверили над 800 търговски обекта по Черноморието – заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки, съобщиха от агенцията. Съставени са над..

публикувано на 13.07.24 в 17:09

Служебното правителство предлага линия на бедност от 638 лв. за 2025 г.

Линията на бедност от догодина да стане 638 лв. – това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Показателят за т.г. възлиза на 526 лв., което означава, че той ще нарасне с 21% и ще се разшири..

публикувано на 13.07.24 в 11:23
Атанас Пеканов

Огромен автогол ще бъде да загубим 8 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред БНР бившият служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. По думите му, правителството на Николай Денков е допуснало сериозна..

публикувано на 07.07.24 в 10:46