Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия възнамерява съществено да разшири мерките за борба с тероризма

Снимка: Васко Михайлов

Русия възнамерява съществено да разшири мерките за борба с тероризма. Днес група депутати от всички фракции в Държавната Дума внасят пакет законопроекти, даващи нови пълномощия на правоохранителните органи.

След двойния атентат във Волгоград от края на миналата година руските законодатели буквално се надпреварват кой какви предложения да направи за утежняване на  наказанията за тероризъм. Освен традиционното увеличаване на сроковете затвор в антитерористичните разпоредби на Наказателния кодекс, депутатите предлагат такива провинения като дестабилизиране на работата на органите на властта и насилственото завземане на властта да се наказват като тероризъм.

Предвижда се също така установяването на контрол върху паричните потоци в интернет и при електронните плащания, като посочената причина за тези мерки също е борбата с тероризма.

Значително се разширяват и правата на сътрудниците на Федералната служба за сигурност, които ще могат по всяко време да проверяват гражданите, техните вещи и транспортните средства. Досега такива пълномощия имаше само полицията. 

Новост са и строгите мерки, включително доживотен затвор, за съдействие на терористите, публични призиви за извършването на такива акции и за обучение и членуване в терористични групировки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.