Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров нарече "грешка" отмяната на поканата към Иран за участие в конференцията за Сирия

Снимка: Васко Михайлов

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "грешка" отмяната на поканата на Иран да участва в международната мирна конференция за Сирия в Швейцария. Подобни манипулации няма да подпомогнат усилията за гарантиране на единство в мюсюлманския свят, включително в борбата срещу тероризма, отбеляза той:

Лавров припомни, че както Русия, така и САЩ са на мнение, че Иран може да изиграе важна роля за уреждането на сирийския конфликт, затова Техеран беше поканен за срещата Женева-2. В тази връзка, Лавров припомни, че Националната опозиционна коалиция на Сирия е имала и друго искане, освен да не бъде канен Иран на срещата в Женева, а именно като предварително условие за провеждането на форума да бъде взето решение за смяна на режима в Дамаск. Според Лавров, това е неприемливо, тъй като целта на конференцията е да започне пряк диалог между сирийските страни и те да се договорят за бъдещето на Сирия. За Русия задача номер едно е да бъде спряно насилието, изтъкна Лавров, относно съобщенията, че Русия е започнала масиран износ на оръжие за режима на Башар Асад. Лавров посочи, че Москва не доставя нищо, което е забранено от международните договори и нищо, което да дестабилизира обстановката в региона. Коментирайки насилието в Киев през последните дни, руският външен министър посочи, че проблемите в Украйна трябва да се решават без външна намеса, но не изключи посредничеството на Москва, ако Киев отправи подобно искане.

Руският външен министър коментира и българо-руските отношения като заяви, че Москва остава отворена за най дълбоко партньорство между двете страни. "Южен поток" сега е един от приоритетите, но ние нищо не възнамеряваме да натрапваме като решение. Това безусловно е право на българското правителство, което взема решенията си, съобразно интересите на своята страна, посочи Сергей Лавров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.