Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните олимпийски игри в Сочи бяха открити

22-те зимни Олимпийски игри в Сочи, Русия са открити. 40-те хиляди зрители на стадион "Фищ" бяха посрещнати с безброй светлини и фойерверки. В началото на церемонията петте олимпийски кръга се спуснаха на стадиона под формата на снежинки, но очевиден технически проблем не позволи на петата снежинка да се "отвори". 

Талисманите на Олимпиадата - снежният леопард, мечокът и заекът се появиха на фона на музиката от популярния детски сериал "Ну погоди!"
 
Пред погледа за зрителите на стадиона и на милиардите пред телевизионните екрани премина цялата руска история в 18 отделни епизода. С помощта на визуални ефекти теренът на стадион се Фишт се преобразяваше от земното кълбо по време на Парада на нациите до бурен океан и град Санкт Петербург от времето на цар Петър Първи.  

Изтъкнатите съветски спортисти хокеистът Владислав Третяк и фигуристката Ирина Роднина запалиха огъня на олимпийските игри.

Председателят на МОК Томас Бах подчерта, че Олимпиадата е символ на обединението и уважението и пожела на спортистите и зрителите да й се насладят пълноценно: 

Олимпийският спорт обединява хората. Това е олимпийското послание, което спортистите разпространяват в страната домакин и по целия свят. Да, възможно е, дори когато се стремим към най-голямата победа в живота си, да изпитваме уважение към съперника.

Руският президент Владимир Путин обяви 22-те зимни Олимпийски игри за открити:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Откриването на "Сочи 2014" започна точно в 20.14 часа местно време

Тържествената церемония за 22-те зимни Олимпийски игри в Сочи започна точно в 20 часа и 14 минути московско време /18.14 часа българско време/. Часът символизира годината на най-голямото спортно събитие - 2014-та. В началото на церемонията петте..

обновено на 07.02.14 в 18:51