Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади родолюбци обикалят сред млади и стари да съхраняват и проповядват българската история

2
Местата, където младите хора са изнесли "открити уроци"

В рубриката „Бранш“ днес гостуват Иван Кънчев и Мартин Стаматов. Те са млади хора, студенти, на 20-21 години и са част от екипа на сайт, посветен на българската история (www.bulgarianhistory.org).

В „Ритъмът на столицата“ двамата разказват как от фейсбук група интересите на тези родолюбци ги карат да създадат сайт, да подемат патриотични инициативи, да отбелязват годишнини.

За по-малко от година те са обиколили над 30 училища в градове и села. Там, както и на сайта, с помощта на съвременните технологии и средства за комуникация, представят моменти от родната ни история, които могат да ни накарат да се гордеем. През миналото лято пък са посетили и села, където са събирали предания и легенди.

Освен ядрото от петима ентусиасти, напоследък има и доброволци, които им помагат с материали и труд.

Чуйте какво разказват днешните ни гости.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха нелегално продавани стоки от магазин в Перник

Нелегално продавани стоки са открити и иззети от търговски обект в Перник, съобщиха от ОДМВР. Полицаите от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" проверили магазин в центъра на областния град.  Намерени и иззети са около 240 артикула - предимно дрехи от известни търговски марки, продавани без съгласите на притежателя на изключителното..

публикувано на 11.10.24 в 12:21
Цигуларят Ясен Тодоров

Ясен Тодоров - цигуларят, който фотографира, докато пилотира самолет

Проф. Ясен Тодоров e цигулар, който се увлича професионално по фотографията и обича да пилотира собствения си самолет, като го прави напълно легално, защото има лиценз за пилот-инструктор и има над 5000 летателни часа . Иначе той е от 21 години професор по цигулка в държавния университет в Сан Франциско, САЩ. Работата му като преподавател не го..

публикувано на 11.10.24 в 11:47
Росица Гецова и Калина Димитрова

“Поглед - екология и технологии” - за изкуството, което прави видими екологичните проблеми

Проектът “Поглед - екология и технологии” е създаден като платформа за представяне на съвременни творчески позиции, изследващи и интерпретиращи социално-екологични проблеми посредством експериментиране с нови материали и технологии. Проектът подкрепя създаването на художествени творби с иновативни технологични средства, както и изследването и..

публикувано на 11.10.24 в 10:52

Запазва се интересът към специалностите в Академията на МВР

Кандидат-студентската кампания в Академията на МВР обикновено започва през юни и включва няколко компонента под формата на изпити, които трябва да покрият кандидатите. През тази година около 7 души се борят за едно място в Академията. “Това е едно традиционно равнище, които поддържаме и е свързано с големия интерес, който има към полицейската професия и..

публикувано на 11.10.24 в 09:58

Доброволци почистват район "Оборище" в събота

На 12 октомври доброволци ще почистват район „Оборище“. Това е първото от серия почиствания "Чиста работа!", организирано от млади лидери, посланици на Европейския пакт за климата. Целта е да се спре нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и мотивирането на местните жители да пазят чистота, както и да се грижат за обкръжаващите ги пространства...

публикувано на 11.10.24 в 09:35
Българска академия на науките

БАН връчва званието „Доктор хонорис кауза“ на ядрения физик проф. Джакомо де Анджелис

Българската академия на науките ще удостои със званието „Доктор хонорис кауза“ италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис . Тържествената церемония по връчване на почетното звание ще се състои днес в БАН. Проф. Джакомо де Анджелис ще изнесе академично слово на тема „Омайни ядра: скрити симетрии, звездна археология, климатични промени и..

публикувано на 11.10.24 в 08:55

Предупреждават за силни геомагнитни бури

През днешния ден се очакват много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Причината за очакваните геомагнитни смущения е мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври. Заредените частици от това бързо изхвърляне на..

публикувано на 11.10.24 в 08:43