Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: България да преговаря за икономическа помощ, ако мерките срещу Русия засегнат наши интереси

България да преговаря за икономическа помощ от европейските страни, в случай, че мерките на ЕС спрямо Русия засегнат и българските интереси. Това предлагат от ГЕРБ преди предстоящата утре среща на върха за Украйна.
Според Джема Грозданова българското правителство няма ясна позиция: България ясно трябва да се обяви срещу всяко действие или решение на трети държави, които засягат обстановката в България и сигурността на нейните граждани. Българският парламент не можа да изрази позиция по най-тежката криза в Европа през този век, заради страха и примиренчеството на управляващото мнозинство. Настояваме премиерът Орешарски да заяви ясна и категорична позиция на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, да посочи и формулира рисковете пред България от развитието на кризата в Украйна и да настоява за категорични мерки, които бързо да доведат до нейното разрешаване.
 
От ГЕРБ припомниха, че парламентът не е обсъждал предложената от тях декларация. На извънреден Съвет по сигурност при премиера Пламен Орешарски вчера бяха посочени част от рисковете пред страната заради кризата в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.