Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът е дал мандат за посещението на Кристиан Вигенин в Украйна

Посещението на Вигенин в Украйна предизвика недоволството на БСП и ДПС

| обновено на 05.03.14 в 18:07
Снимка: БГНЕС

Посещението на външния министър Кристиан Вигенин в Украйна предизвика недоволството на БСП и ДПС в парламента. От ГЕРБ упрекнаха правителството в липса на позиция, а от „Атака“ отново настояха България да декларира неутралитет по кризата в Украйна.

Депутатът от ДПС Янко Янков обясни, че решението не е било съгласувано с парламента. Според него все пак в парламентарна република не може да бъде вземано еднолично решение, казва той пред „Дневник“. В социалните мрежи пък депутатът на БСП Страхил Ангелов се възмущава, че по този начин Вигенин подкрепя форми на площадни органи, които издигат откровено фашистки и антисемитски лозунги.

Аз му дадох такъв мандат, каза пък премиерът Пламен Орешарски и допълни, че това е работно посещение:

Да се срещне с украинските власти в контекста на политиката по отношение на малцинствата, в частност българското малцинство. Що се касае до съгласуването с партиите, парламентарните групи, които подкрепят кабинета, по отношение на оперативни въпроси нямам този навик - да съгласувам оперативните си действия. В Украйна в момента е доста динамична ситуацията, следим развитието. Много се надявам да няма намеса на Русия или на която и да е друга страна. От ключова важност за нас е Украйна да намери своя път към една по-спокойна обстановка.

ГЕРБ поиска от правителството да настоява за икономическа помощ от европейските страни в случай, че мерките, взети на срещата на върха в четвъртък в Брюксел, засегнат България. Джема Грозданова обясни:

България ясно трябва да се обяви срещу всяко действие и решение на трети държави, които засягат обстановката в България и сигурността на нейните граждани.


Тя обвини правителството, че няма позиция по въпроса за кризата. На това премиерът отговори: Някога поставяли ли сме под въпрос избора на едно правителство от легитимен парламент.


От "Атака" с декларация оспориха обаче, че сегашната власт в Украйна е легитимна и поискаха от парламента:

Една декларация за неутралитет на България, тъй като има опасност да бъдем въвлечени във военни действия, България да бъде използвана като бази за действия срещу други държави, каза Волен Сидеров


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.