Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР даде и на трите енергоразпределителни дружества отсрочка до 12-и май

| обновено на 28.04.14 в 12:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийният регулатор даде и на трите енергоразпределителни дружества отсрочка до 12-и май за представяне на допълнителните им становища по представените от Националната електрическа компания нови доказателства по процедурата за отнемане на техните лицензи.

И трите енергодружества заявиха, че новите доказателства на НЕК нямат отношение към откритата процедура, а са чисто търговски документи. От ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО отново определиха започналата процедура по отнемане на лицензите като необоснована и незаконосъобразна и призоваха ДКЕВР да я прекрати.

Йорг Золфелнер от ЕVN заяви:

Претенциите на НЕК към Електроснабдяване от последвалите действия на ДКЕВР са необосновани, незаконосъобразни. Внимателно прегледахме предоставените от НЕК доказателства във връзка с административното производство. Считаме, че представените документи не се отнасят към предмета на настоящото производство.

Кремена Стоянова от ЧЕЗ допълни:

Считаме, че решението за откриване на процедура по отнемане на лицензията на дружеството е неоснователна, незаконосъобразна и нецелесъобразна. Отново апелирам към Комисията за прекратяване на производството по отнемане на лицензията на ЧЕЗ-Електро България.

Стефан Абаджиев от ЕНЕРГО-ПРО каза:

С действията си по прихващане на дължими вземания ние направихме необходимото да защитим интереса на 1 200 000 клиента от Североизточна България и да гарантираме финансовата стабилност на дружеството.

От държавния енергиен регулатор уточниха, че не се предвижда друго обществено обсъждане по процедурата. Окончателното решение ще бъде взето след закрито заседание. Преди това комисията ще обсъди становищата на трите енергопреносни дружества, коментира председателят й Боян Боев:

В случая не е определено със закон задължително обществено обсъждане. Нашата преценка, на Комисията е, че така сме преценили в нашето решение по-рано. Затова не е обсъждан вариант за обществено обсъждане. На този етап няма как да има, трябва да променим процедурата. Не сме коментирали, че ще има трето открито заседание. Никъде не съм го казал. EVN поискаха допълнително време за това да подготвят своята защита, а ние считаме, че някои факти и обстоятелства са съвместими между трите процедури. Затова предоставихме тази възможност на всички. До 12-и май те следва да предоставят своите становища. След като предоставят техните допълнителни становища, ние следва да ги обсъдим, да ги анализираме и да вземем своето решение.

Исканата от ЕРП-та нова методика за конпенсиране на разходите им за зелена енергия ще бъде готова през месец юни, когато ще бъдат обявени и новите цени на тока. Тя ще е част от механизма за тяхното определяне, стана ясно още от думите на Боян Боев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ДКЕВР решава дали да отнеме лицензите на ЕРП-тата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще решава днес дали да отнеме лицензите на електроразпределителните дружества. Процедурата бе открита преди месец с мотива, че EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО дължат на Националната електрическа компания близо 350..

публикувано на 28.04.14 в 07:13