Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет чества днес патронния си празник

Снимка: БГНЕС
Софийският университет чества днес патронния си празник, деня на св. Климент Охридски. Членовете на Академическия съвет начело с ректора, проф. Иван Илчев, поднесоха венец пред паметника на св. Климент Охридски. След това церемонията продължи в аулата. Там проф. Илчев откри тържествената церемония, по време на която бяха връчени и дипломите на новоизбраните професори.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” остава и тази година в националните рейтинги най-доброто висше училище в България, и то с подобрени позиции в някои направления. Това каза ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев и добави, че проучвания на сътрудници на университета са сред върховия 1% на най-често цитираните проучвания в света, а колеги от Физическия факултет са съавтори в проучвания на нобеловите лауреати по физика за 2014 г. Професор Илчев се обърна и към политиците и ги призова да приемат стратегията за висшето образование още през идните седмици.

По време на церемонията бяха раздадени и традиционните награди на университета, сред които и тази на Столичната община за най-добър млад учен, както и голямата награда за научна и изследователска дейност.

Чуйте още в репортажа на Георги Кольовски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запазва се интересът към специалностите в Академията на МВР

Кандидат-студентската кампания в Академията на МВР обикновено започва през юни и включва няколко компонента под формата на изпити, които трябва да покрият кандидатите. През тази година около 7 души се борят за едно място в Академията. “Това е едно традиционно равнище, които поддържаме и е свързано с големия интерес, който има към полицейската професия и..

публикувано на 11.10.24 в 09:58

Доброволци почистват район "Оборище" в събота

На 12 октомври доброволци ще почистват район „Оборище“. Това е първото от серия почиствания "Чиста работа!", организирано от млади лидери, посланици на Европейския пакт за климата. Целта е да се спре нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и мотивирането на местните жители да пазят чистота, както и да се грижат за обкръжаващите ги пространства...

публикувано на 11.10.24 в 09:35
Българска академия на науките

БАН връчва званието „Доктор хонорис кауза“ на ядрения физик проф. Джакомо де Анджелис

Българската академия на науките ще удостои със званието „Доктор хонорис кауза“ италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис . Тържествената церемония по връчване на почетното звание ще се състои днес в БАН. Проф. Джакомо де Анджелис ще изнесе академично слово на тема „Омайни ядра: скрити симетрии, звездна археология, климатични промени и..

публикувано на 11.10.24 в 08:55

Предупреждават за силни геомагнитни бури

През днешния ден се очакват много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Причината за очакваните геомагнитни смущения е мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври. Заредените частици от това бързо изхвърляне на..

публикувано на 11.10.24 в 08:43

Времето остава топло, но облачно

През днешния ден облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната, ще има валежи от дъжд, на места и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, в западната половина от северозапад, а в източната от югозапад. Максималните температурите ще са между 22° и 27°, в София - около 23°, съобщават..

публикувано на 11.10.24 в 07:25

Изхвърляме по 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г. Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите. 10 кг се изхвърлят в първичното производство като земеделие и рибарство, а 6 кг се губят по веригата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:17
Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston не забравя родната сцена

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston (Борислав Панков) разказа пред Радио София за актуалните си проекти, за музиката, която създава, за любовта към фолклора и съвместния албум с “Мистерията на българските гласове“ . От няколко години той живее и твори извън България, но поводът да го открием тук, беше музикалната..

публикувано на 10.10.24 в 16:51