Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Москва примирието в Донбас се спазва, с изключение на Дебалцево

| обновено на 18.02.15 в 14:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Русия призова за незабавно прекратяване на бойните действия в района на украинския град Дебалцево, за стриктно спазване на минските договорености за примирие и за раздалечаване на тежките оръжия. Според руския външен министър Сергей Лавров примирието се спазва почти изцяло, с изключение на стратегическия град Дебалцево: 

На практика по цялото протежение на границата прекратяването на огъня се спазва и в няколко райони вече има готовност, така обявиха опълченците официално, за изтегляне на тежкото въоръжение. Изключение прави т.нар. "Дебалцевски котел" и ние сме много огорчени от случващото се там.

Още по време на преговорите в Минск руският президент Владимир Путин е поставил като първостепенен въпроса за разрешаване на проблема с обкръжените украински войници в Дебалцево. Това стана на 11-и февруари, ден преди да бъде постигнато споразумение за примирие, разкри днес руският външен министър Сергей Лавров: 

Украинският президент тогава заяви в Минск, че този проблем не съществува, защото няма никакво обкръжение и нашите опити да разрешим ситуацията се оказаха безуспешни. Ако още тогава нещата се бяха успокоили, можеше да започнат преговори за това как украинските военни да напуснат този образувал се котел, посочи Лавров.

По думите му, незабавно трябва бъде прекратено използването на оръжие в опит да се промени статуквото от началото на примирието.

На първо място трябва да се постави задачата да бъде спасен животът на тези, които се оказаха в обкръжение, каза още руският външен министър.

Сергей Лавров за пореден път припомни, че трябва да бъдат изпълнени и останалите точки от минския документ, които предвиждат Украйна да проведе конституционна реформа и да съгласува с представителите на Донецката и Леуганската народна република техния бъдещ статут.

Украйна вече получава оръжие от чужбина. Това обаче няма да промени ситуацията на място, заяви руският президент Владимир Путин. Той определи сраженията при Дебалцево като обясними и прогнозируеми въпреки договореното примирие и призова Киев да изтегли войските си от града.

Силно се надявам, че отговорните лица в украинското правителство няма да попречат на войниците си да сложат оръжие, ако сами не могат да дадат такава заповед и няма да преследват тези, които искат да съхранят живота си и живота на околните. От друга страна се надявам, че властите на Донецката и Луганската народна република няма да пречат след това на войниците да напуснат свободно зоната на конфликта, заяви Путин.

По-рано украинският президент Петро Порошенко призова Европейския съюз и Съединените американски щати да спрат сепаратистките атаки срещу Дебалцево. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Порошенко е апелирал за "твърда реакция" на международната общност срещу нарушаването на примирието.

От вицепрезидента на САЩ Джо Байдън украинският лидер е поискал "допълнителни средства за засилване на отбранителната способност" на страната си. Байдън е повторил предупрежденията си към Москва, че ще плати скъпо за нарушаването на примирието и е обещал да съгласува действията на Вашингтон с европейците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Порошенко: Украинските сили се изтеглят по план от Дебалцево

Украинските сили се изтеглят "по план и организирано" от Дебалцево, заяви президентът Петро Порошенко . По думите му около 80 процента от обкръжените в Дебалцево военни са се изтеглили, очаква се напускането на още две военни колони. Порошенко направи..

обновено на 18.02.15 в 13:01
Федерика Могерини

ЕС настоя за прекратяване на огъня в Дебалцево и достъп за мисията на ОССЕ

Европейският съюз (ЕС) остава в готовност да предприеме подобаващи действия, ако сраженията в Украйна продължат, обяви в специално изявление върховният представител на Съюза за външната политика Федерика Могерини . Тя определя действията на подкрепяните..

обновено на 18.02.15 в 14:49