Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия се надява ЕС да прояви здрав разум по отношение на санкциите

Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се надява Европейският съюз да прояви здрав разум по въпроса за санкциите, тъй като нормализирането на сътрудничеството ще е от полза за всички. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със своя испански колега Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.
Въпреки негативното влияние на санкциите върху икономика, Русия няма да моли Европа за тяхното премахване, заяви Лавров:

Санкциите не бяха наш избор и не възнамеряване да уговаряме или да молим за нещо нашите европейски приятели. Животът сам ще постави всичко по местата. И тъй като всичко това е свързано с усилията за решаване на украинската криза, искам да изтъкна, че е необходимо договореностите от Минск да се спазват стриктно стъпка по стъпка от всички страни, замесени в конфликта,
подчерта руският министър.

Той  предложи на западните партньори да се замислят по въпроса за налагането на санкции срещу Киев, ако украинските власти продължават да спъват реализацията на минските споразумения.

От своя страна испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо подчерта, че не предвижда разширяване на европейските санкции срещу Русия:

Санкциите са инструмент, който трябва да накара страните да търсят диалог и мирно решение. Те ще зависят от изпълнението на споразуменията. Санкциите не са изгодни за никого, те нанасят голяма вреда не само на нашата, но и цялата европейска икономика
.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.