Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Стандарт съобщава с водещо заглавие "До 14 дни американските танкове идват". Учение на полигона в Ново село ще събере наши, американски и британски военни.

Почти всички днешни вестници цитират вчерашната изява на премиера Бойко Борисов в пленарната зала за кадровите промени и за ситуацията в страната. Капитал дейли извежда на първа страница искането на Борисов да се назначи веднага синдик в КТБ. Земя акцентира на предупреждението на министър-председателя "Чакат ни етнически бунтове" предвид местните избори наесен. "Премиерът призна, че ГЕРБ е стоял зад протестите", пише още вестникът.

Дума предлага коментар на това признание със заглавие "Той бил кой" и интервюта с левите депутати Георги Кадиев и Иван Иванов за промените в МВР и ДАНС.

Водещото заглавие на Телеграф гласи "Водата изчезна, топят сняг за пиене" в кърджалийските села. Спекуланти са плъзнали в блокираните от снежни преспи селища, предлагат пакет макарони за 5 лева. Според Новинар, 200 000 души още са в снежната клопка. Лекарката, газила в преспи, за да спаси болно бебе, д-р Филиз Абидин, казва в интервю за 24 часа: "Не съм героиня, свърших си работата".

Разследване на Телеграф разказва как 8 години след катастрофата, родителите на вече 25-годишната Мануела Горсова теглят заеми, за да я лекуват, защото парите им са блокирани в банка.

"Еврото равно на долара до края на годината", пише Труд на първа страница, цитирайки финансисти. Те прогнозират срив на еврото през 2017-а година до цена от 85 цента.

В Труд друг експерт, Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, предупреждава "Ситуацията с летния сезон е критична". Според него браншът е закъснял да предложи актуални за ситуацията кампании и атракции. Драганов съобщава в друго интервю за Монитор, че зимният сезон приключва с близо 5 на сто ръст. Ваучерите за почивка са средство за борба с кризата в туризма, предлага той.

Председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов призова правителството да събере кураж за необходимите реформи, стана ясно от негово интервю за Стандарт. Той смята, че нашите и чуждестранните инвеститори трябва да са с равен шанс, да се усети раздвижване в проекта "електронно правителство", в здравната система и много други.

Сега информира, че управляващите са оттеглили скандалната поправка в Наказателния кодекс, която заплашваше медиите със скрита цензура. Министърът на правосъдието Христо Иванов поясни, че текстът ще се прецизира така, че да се отнася само за терористи. В интервю за същото издание, д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването подчертава, че държавата трябва да спре да се намесва с нелепи регулаторни правила и да остави лекарите да се конкурират помежду си за пациенти.

"Има постоянен партиен натиск върху МВР", констатира Тихомир Безлов от Центъра за развитие на демокрацията пред Преса. Агентурата е, на практика, приватизирана, а в МВР дори не знаят каква е реалната престъпност, добавя той.

"Държавата си отглежда футболните хулигани" констатира авторът Виктор Игнатов в Преса и подчертава "Абсурдно е да се смята, че държавният апарат няма ресурс да се справи с някакви футболни вандали".

"Убиецът на Вероника имал още една, трета жертва, но не са стигнали доказателства, за да бъде доказано в съда това убийство", пише на първа страница 24 часа. "Илиян Здравков е хладнокръвен убиец без капка разкаяние", казва криминалист от Русе, обадил се в редакцията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.