Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Очаква се минимален спад на руските туристи у нас тази година

Снимка: Васко Михайлов

Очаква се минимален спад на руските туристи у нас през тази година. Прогнозата направи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на започналото днес в Москва изложение „Интермаркет”.

Русия е изключително важен партньор за българския туристически бизнес, посочи министър Ангелкова като акцентира на традиционните приятелски връзки между нашите страни. По думите й събитията, които обективно водят до отлив на руски туристи, не зависят от нашата страна: „Бих искала да бъда оптимист. Мерките, които предприемаме, са абсолютно всички възможни. И да искам не мога да правя фокуси, така че да обърнем нещата и пътуващите да се умножат, но това, което сме си заложили като оптимистична прогноза е ако има спад, той да бъде около 4 процента. В момента все още текат всички изложения, ние все още нямаме достатъчно данни, които да ни позволят да си направим правилната равносметка колко точно ще бъде cпадът към България. Всички държави, които посрещат руски туристи, заедно се борим за този пазар. Важното е да правим стъпките, които сме стартирали и да имаме доброто отношение, което имаме с Русия по отношение на сектор туризъм”.

Министър Николина Ангелкова обяви, че се работи в няколно посоки България да стане още по-привлекателна за руските туристи като целогодишна дестинация, като запази конкурентното ниво цена-качество. Визовите облекчения вече са факт и българското посолство в Москва подготвя документите за пътуване за най-много 2-3 дни. Проучва се въпросът и за издаването на безплатни визи за туристическите групи по програми за поклоннически и религиозен туризъм, каквито вече имат детските групи, организирано почиващи у нас. Други две важни български предложения, които касаят издаването на визи направо на летището и разширяването на чартърните програми преди началото на активните сезони през лятото и зимата, предстои да бъдат обсъдени още в началото на идната седмица в Брюксел, където министър Ангелкова ще разговаря с представители на ЕК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.