Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не изключвала ядрената опция при евентуален конфликт със Запада заради Крим

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е разглеждала възможността да използва ядрено оръжие при анексирането на Крим в случай на въоръжен конфликт със Запада. Това става ясно от интервюто на президента Владимир Путин в документалния филм "Крим. Пътят към родината".

Документалният филм на Андрей Кондрашов, посветен на първата годишнина от присъединяването на Крим към Русия, ще бъде показан тази вечер по централната руска телевизия "Россия 1", но вече бе излъчен за района на Далечния изток. В него се съдържат две интервюта на президента Путин, в които, според авторите на филма, той максимално откровено разказва за онези драматични дни. 

Ние бяхме готови да приведем в бойна готовност нашите ядрени сили, посочва руският президент и обяснява, че в многократни разговори със западните лидери се е опитал да им обясни, че Крим е изконна руска територия и че руското ръководство не е могло да изостави живеещите там руснаци на произвола на съдбата. 

Във филма Путин признава, че анексирането на Крим е било съпроводено от военна операция, но същевременно посочва, че Русия не е нарушила никакви международни закони, тъй като е задействала само намиращите се военни в базата в Севастопол, които са били там по силата на договора с Украйна. Руският президент освен това вярва, че САЩ са били готови да започнат война заради Крим. Успехът на операцията по завладяването на полуострова Путин обяснява с факта, че той лично е поел цялото ръководство. 

Руският президент за пореден път обвинява САЩ, че стоят зад преврата в Киев, който свали от власт президента Виктор Янукович. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Путин разкрива в документален филм, че е планирал анексирането на Крим

Руският президент Владимир Путин разкрива, че е планирал анексирането на Крим на среднощно заседание в Кремъл след свалянето от власт на  украинския президент Виктор Янукович и бягството му от Киев през  февруари миналата година, съобщи Би Би Си. В..

публикувано на 09.03.15 в 16:24