Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Русия гарантира доставките на газ за Украйна

| обновено на 04.04.15 в 12:11
Снимка: dnevnik.bg
Руският министър на енергетиката Александър Новак потвърди, че „Газпром“ ще продължи доставките на газ за Украйна, въпреки съдебните спорове, които водят компаниите „Нафтогаз” и „Газпром”.

„Газпром“ и украинската „Нафтогаз“ се съдят в Стокхолмския арбитраж с насрещни искове за милиарди долари. Въпреки това, тази седмица двете компании постигнаха съгласие за продължаване на доставките до юни със значителна отстъпка в цената, а Киев внесе аванс от 30 милиона долара.

Доставките на руски газ за Украйна ще започнат през април независимо от ситуацията с погасяването на старите задължения, обяви руският енергиен министър. Според Александър Новак Русия ще продължи да снабдява с газ и Донбас, като до момента там са били доставени пряко около 400 милиона куб. метра синьо гориво.

От този месец влиза в сила обявеното вече намаление на цената за Украйна и тя ще бъде 248 долара за хиляда куб. метра газ, потвърди Новак: „Формулата „вземай или плащай” обаче не се отменя, тъй като тя е предвидена в действащия договор. Въпреки това „Газпром” реши през второто тримесечие да не налага санкции, ако украинската страна вземе по-малки количества според действащия режим на доставки. Това е така да се каже проява на добра воля”, посочи Новак.

По думите му на следващата тристранна среща с участието и на ЕС ще се обсъжда сигурността на транзита през Украйна и финансовата помощ, която може да бъде оказана от страна на Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.