Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва днес започва нов кръг преговори за мирно разрешаване на сирийския конфликт

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Представителите на сирийския режим и на опозицията се събират за втори път в Москва през тази година в опит да бъде намерен мирен изход от кризата в арабската държава.
Очаква се правителствената делегация да се ръководи от представителя на Сирия в ООН Башар ал-Джафари.

Както по време на предишните консултации през януари, от участие и в сегашните разговори се отказа „Сирийска национална коалиция" - това е основната опозиционна политическа формация, която се подкрепя от Запада.

Очакванията са в преговорите да участват представители на някои действащи в Сирия опозиционни групи. Самата среща ще продължи до 9-и април, като тя няма предварително определен дневен ред. Не се предвижда и приемането на заключителен документ.

Русия няма амбициите да бъде посредник в тези разговори, а само предоставя приемливо и за двете страни място за обмен на мнения по въпроса как би могло да се постигне мирно политическо решение на продължаващия четвърта година сирийски конфликт, който по данни на ООН до момента е взел над 200 хиляди жертви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.