Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Газпром" определиха обвиненията на ЕК за злоупотреба с пазарни позиции като неоснователни

От "Газпром" определиха обвиненията на ЕК за неоснователни, тъй като компанията спазва законите във всички държави, в които оперира. Механизмът на ценообразуване  съответства на стандартите на всички световни производители и износители на газ, посочиха в отговор на обвиненията от руския газов гигант. Темата коментира и руският външен министър Сергей Лавров.

По повод  днешните обвинения на ЕК към „Газпром” в злоупотреба с доминиращи пазарни позиции, Сергей Лавров посочи, че новите правила на третия енергиен пакет не могат да се прилагат със задна дата спрямо подписани навремето двустранни договори. Руският първи дипломат се обяви за подновяване на диалога в енергийната сфера и посочи, че новите проекти, включително газопровода „Турски поток”, отговарят на интересите на Европа. В двучасовото интервю на Лавров за три водещи руски радиостанции доминираше темата за Украйна. Като наш непосредствен съсед Украйна трябва да бъде стабилна, приятелска страна, която в никакъв случай не бива да бъде разкъсана на части, заяви Сергей Лавров: Украйна може да съществува само като държава, която признава многообразието на регионите, които влизат в нея. Искаме в Украйна да има мир и спокойствие и затова е необходимо тя да бъде запазена като единна държава, след като бъдат изпълнени обещанията за децентрализация и бъде проведена конституционна реформа. За целта Киев трябва да се откаже от това, което нарича унитарност и украинизация на цялата страна, подчерта Лавров. По думите му в интерес на Русия е Украйна да бъде военно-политически неутрална. Според руския дипломат една от целите на САЩ е да използват ситуацията в Украйна, за да попречат на партньорството между Русия и ЕС и особено на икономическите връзки между Москва и Берлин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.