Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Ток, парно и топла вода да поскъпнат ударно" е заглавието на днешния брой на "Преса". Топлофикациите и енергодружествата са подали заявления за поскъпване - на парното до 32 на сто, а на тока - от 10 до 30 на сто.
"За 43 процента от децата ни българският език не е майчин", съобщава "Стандарт", който се позовава на данни от Синдиката на българските учители, според които младите не искали да работят докато родителите им са живи и могат да ги издържат.
"Частните болници заемат все по-голяма пазарна ниша", пише на първата си страница вестник "Сега". Нова онкоклиника получава повече пари за лекарства, отколкото са отпуснати на специализираната държавна ракова болница в столицата. Изданието публикува и друга неприятна статистика: "Липсата на кадри засяга все повече браншове" и "Регионите с ниски заплати стават все повече".
"Свалят данъка за работещи майки", пише на първа страница "Стандарт" и допълва подробности за идеята на вицепремиера министър Ивайло Калфин. 
Бившият социален министър Иван Нейков констатира, в интервю за "Монитор", че "Неквалифицираните кадри са язвата на пазара на труда" и предлага на всеки пет години да опресняваме знанията си по професията, с която се изхранваме.
Едва 3 на сто от жилищните панелни сгради в София са готови за саниране, информира "Преса". В момента общината провежда избор на проектанти, предстоят търговете за строители.
Водещото заглавие на "Монитор" днес гласи "150 бежанци седмично плуват през Марица". Трафикантите избират реката заради липса на термокамери и по-слаба охрана. 500 евро на човек е цената.
"24 часа" цитира данни на Министреството на финансите "Един милиард лева излишък, най-голям от 2008 година насам". Приходите са с 962 милиона лева повече от планираните.
Според "Телеграф", таксиметровите услуги ще поевтинеят с 9 процента след празничните дни, основната причина за това е нелоялната конкуренция и по-ниските цени на горивата, отбелязва вестникът.
Наблюдаващият делото срещу акушерката Емилия Ковачева - прокурор Николай Христов казва за "24 часа", че мотивът за побоя все още не е обяснен, като за това ще се разчита на психиатрите, тъй като обвиняемата не дава обяснения.
"Труд" избира за водеща тема интронизирането на Симеон Сакскобургготски, което означава, че името му вече ще се чете във всички литургии. 
Вестникът помества и коментар за търговското споразумение между Съединените щати и Европейския съюз със заглавието: "Мълчаливо съгласие за търговско робство". Авторът Чавдар Найденов подчертава, че чрез документа, мултинационалните компании ще налагат диктат над цели държави, а българското кисело мляко и българското розово масло вече няма да са гарантирана марка.
Гръцките пристанища днес няма да работят, защото заради 1 май има стачка, пише "Телеграф". Екскурзиите до островите са под въпрос, на юг от Кулата днес ще има вълна от протести, предупреждава вестникът и допълва, че хиляди българи заминаха или днес тръгват в тази посока.
За масови оплаквания от самолетни екскурзии, организирани от наши туроператори, пише "Новинар". Проблемът е, че се продават нереално много билети, които са повече от свободните места в самолетите. Така много хора не могат да заминат за планирана почивка в чужбина. 
"БСП проби за търговските вериги", съобщава на първа страница "Дума"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.