Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва бяха арестувани 65 души, събрали се да отбележат годишнината от "Марша на милионите"

Снимка: Васко Михайлов

Руската полиция задържа в центъра на Москва 65 души, събрали се да отбележат третата годишнина от масовите протести срещу преизбирането на президента Владимир Путин.
На 6-и май 2012 година, ден преди Владимир Путин отново да заеме президентския пост, руската опозиция организира "Марш на милионите", който завърши с масови сблъсъци и арести на площад "Болотная". Последваха съдебни процеси и ефективни присъди срещу няколко десетки души, обвинени за организирането на безредици. Според опозицията сблъсъците са били провокирани от самата полиция.

Оправдавайки се с подготовката за Деня на победата на 9-и май, московските власти не дадоха разрешение да се проведе акция по случай поредната годишнина от опозиционния протест. Въпреки това на площада се събраха много хора, а някои от тях организираха единични протести с плакати, които по принцип не се нуждаят от разрешение. Без да дава обяснения, полицията първо арестува хората с плакати, а после премина към масови задържания. Основното искане на протестиращите беше да бъдат освободени от затвора всички осъдени по т.нар. "Блатно дело", което опозицията смята за политически мотивирано.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.