Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" реши за началото на строителството на морския участък от "Турски поток"

Снимка: БГНЕС
"Газпром" е взел решение за началото на строителството на морския участък от газопровода "Турски поток". Това заяви председателят на съвета на директорите  на руския газов гигант Алексей Милер.

Изграждането на първата линия от газопровода по дъното на Черно море може да започне още днес, каза Милер, като уточни, че вече е започнала подготовката и мобилизацията на всички ресурси за това строителство.

Вчера, след среща с министъра на енергетиката на Турция Танер Йълдъз, ръководителят на "Газпром" уточни, че въвеждането в експлоатация на газопровода вече е планирано за края на 2016-а година. Тогава ще бъде готова първата от предвидените четири линии.

Морският участък от "Турски поток" в по-голямата си част ще мине по проектираното вече трасе на проекта "Южен поток", от който Русия едностранно се отказа в края на миналата година.

Проектната мощност на "Турски поток" е 63 милиарда куб. метра газ годишно. Точно толкова газ Русия възнамеряваше да изнася чрез газопровода "Южен поток", който трябваше да премине и през България. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.