Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай подписаха икономически и търговски споразумения за стотици милиони долари

Русия и Китай подписаха икономически и търговски споразумения за стотици милиони долари. Това стана по време на посещението на председателя на КНР Си Дзинпин в Москва, който е в руската столица за участие в юбилейните тържества по случай Деня на победата срещу хитлерофашизма.

Веднага след като пристигна в Москва, Си Дзинпин беше приет от руския президент Владимир Путин, който заяви, че днес Китай е стратегически, ключов партньор за Русия. Двамата лидери подписаха споразумение за сътрудничество между Евразийския икономически съюз и икономическия пояс, известен като „Път на коприната”, който предвижда създаването на транспортен, енергиен и търговски коридор между страните от Централна, Южна Азия и Европа. Китай участва в проекта с 40 милиарда долара.

Държавните газови компании на двете страни подписаха днес договор за доставките на природен газ за Китай по западния маршрут, обяви Владимир Путин:

Съгласно подписаното през май м.г. споразумение за годишни доставки на 38 милиарда куб. метра газ в продължение на 30 години по т. нар. източен маршрут, от руска страна вече е започнало строителството на газопровода. Много скоро ще стартира работата и на китайска територия, заяви Путин.

С китайска помощ ще бъде изградена високоскоростна железопътна линия между Москва и столицата на Татарстан Казан. Общата инвестиция е за един трилион рубли. Очаква се този проект да осигури 400 хиляди работни места. 

Русия и Китай се договориха още за сътрудничество при създаването на общ проект за тежък хеликоптер и пътнически самолет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.