Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минският процес за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна дава резултати въпреки трудностите

| обновено на 10.05.15 в 17:36
Въпреки трудностите, Минският процес за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна, дава резултати. Това констатираха руският президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на днешната им среща в Москва.
 

На пресконференция след срещата Владимир Путин заяви, че успехът за нормализиране на ситуацията в Донбас преди всичко зависи от Киев. Той увери, че Русия ще използва своето влияние върху ръководствата на двете самопровъзгласили се републики, за да върви Минският процес с необходимото темпо:

Убеден съм, че за осигуряването на дългосрочно урегулиране на проблемите трябва да започне пряк диалог между Киев, Донецк и Луганск. Това е едно от ключовите условия за разрешаване на конфликта. На 6-и май в Минск най-накрая стартира работата на четирите профилни подгрупи в рамките на Контактната група и ние ще направим всичко възможно да бъде постигнат резултат, подчерта Владимир Путин.

От своя страна Ангела Меркел посочи, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат възстановени и че това е част от Минските споразумения:

Анексията на Крим и военните действия в Украйна нанесоха сериозна вреда на нашето сътрудничество с Русия, защото тези действия са заплаха за европейското мирно устройство. Историята обаче ни учи, че колкото и сложни да са конфликтите, ние трябва да търсим мирните решения по дипломатически път, посочи канцлерът на Германия.

Ангела Меркел е в Москва за участие в мероприятията по случай Деня на победата над нацистка Германия. По-рано днес заедно с президента Владимир Путин двамата поднесоха венци на гроба на Незнайния войн край стената на Кремъл и с минута мълчание почетоха паметта на жертвите на Втората световна война.

След посещението в Москва германският канцлер ще приеме в Берлин президента на Украйна Петро Порошенко, като се очаква главна тема и на тези преговори да бъде ситуацията в Донбас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.