Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ву Нгуен: "Пътувам през храната"

Ву е от Виетнам, но когато е на 11 години идва в България, заедно с баща си, който е работил тук. Връзката му с България е изключително силна и винаги се връща тук като у дома си, винаги знае, че тук са всичките му близки хора. Живял е 12 години в САЩ, където е учил журналистика и е работил към мултимедийните отдели на "Ню Йорк Таймс" и "Ен Би Си Нюс", свързва този период с "много тежка работа" и никакво време за любими хора и хобита.

В САЩ се среща и с жена си, която е българка, а когато им се ражда детето, решават да се върнат отново в София, "защото нямаше време за нищо и никой, хранехме се с бързи храни, нямахме време и за детето", споделя Ву. От кариерист, Ву решава да се върне към любимите си хора и кулинарни хобита, а усещането, когато се връща в София, е "сякаш се прибираш вкъщи".

Според Ву, преди да замине, през 2002 г., София е бил по-нетолерантен град, попадал е на грубо отношение, но споделя, че в последно време това не се случва. Тъй като Ву е изключително запален кулинар, той е впечатлен и как гастрономическата карта на София се е променила в последните години, споделя, че се радва, че вече в София има интересни места за хранене с международна кухня и ефектен дизайн. Обича София, защото е чиста, за разлика от Ню Йорк, а също така и заради Южния парк, където обича да разхожда детето си.

Когато пътува някъде, обича да разглежда кулинарните забележителности на дестинацията. Нарича го пътуване през храната. Предлага интересна идея и за София: това, което се нарича "foodtour" или туристически групи, които вместо по музеи и църкви, ще разглеждат храната в София.

В ефира на "Джинджифил" Ву споделя, че съвсем скоро му предстои да отвори място, където ще се предлагат "международни" варианти на сандвичи, като ще има такива, традиционни за Индия, Виетнам, Аржентина, Карибите и САЩ.

Пожелаваме му успех, а преди да посетим мястото му и да опитаме, ви предлагаме да чуете аудиото, където е интервюто на Юлия Владимирова с Ву Нгуен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Визуализация: „А и А Архитекти“

Момчил Даскалов: Искаме районът пред Централната жп гара да стане хъб за събития

Планът за обновление и безопасност на подлеза "Ротондата" пред Централната жп гара продължава и през 2025 година. Първият етап започна през миналата пролет и е приключен преди Нова година. Преустановени са течовете, подлезът се освежи с пребоядисване, сменено е цялото осветление. Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на район "Сердика"..

публикувано на 07.01.25 в 09:24

Празнуваме Ивановден

На 7 януари Православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Св. Йоан Кръстител е наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята. Като народен празник Ивановден е част от богатството в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. На Ивановден изтича..

публикувано на 07.01.25 в 07:20

Слънце и облаци, в София температурите през деня ще стигнат 7°

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. Сутринта на отделни места по поречието на Дунав, в котловините и Горнотракийската низина ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд облачността, средна и висока ще се увеличава и до вечерта ще е предимно значителна. Ще духа слаб, в Източна България – умерен вятър от юг-югозапад. Максималните..

публикувано на 07.01.25 в 07:15

"Форум", 06.01.25: 2024 година и 2025 година - равносметка и очаквания

В първото за годината издание на предаването "Форум" гости са социологът Павел Вълчев от Алфа рисърч и политологът  Христо Панчугов. Заедно с водещия Лъчезар Христов ще обсъдят следните теми: 2024 год. и 2025 год. - равносметка и очаквания До този момент и ГЕРБ, и "Демократична България" не са коментирали официално преговорите и дали е възможно..

публикувано на 06.01.25 в 18:15

Доброволци ще възстановяват изоставен парк в район "Слатина"

Гражданска инициатива за възстановяването на добре позната от миналото градина в столицата набира популярност в социалните мрежи. Мини паркът се намира между сградите на Философския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и стадион “Академик”. Инициативата за възстановяването на градината е на Андрей Димитров, студент по..

публикувано на 06.01.25 в 17:27

Въпреки Шенген, отново има проблеми за българските превозвачи

Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим, но до колко това се отразява и върху международните превози на стоки и товари.  След огромната ни радост, с която посрещнахме новината (за влизането ни в Шенген по суша) и огромното желание и очаквания, малко се..

публикувано на 06.01.25 в 16:24
Ричард Алибегов

Към момента не пипаме цените заради допустимата цена, която клиентът може да плати

От 1 януари ДДС за ресторантьорските услуги отново стана 20%. Причината е, че със започването на годината спря да действа по-ниското облагане от 9%, прието със Закона за ДДС още по времето на ковид кризата и многократно удължавано от тогава. По същата причина от началото на годината отпадна и нулевата ставка за хляба и брашното и тя отново е 20%.  В..

публикувано на 06.01.25 в 15:43