Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битка на жители на Красно село за зелена площ завърши с успех

Сега ми се иска да ви запозная с нещо положително от живота в нашия град. Една гражданска битка, която завърши с успех за повелите я жители на Красно село.

Темата на пръв поглед е тривиална - застрояване на зелена площ и градинка между блокове, заради реституция и съответно препродажба на имота.

Историята се разиграва преди 7 години. Всъщност, тогава за проблема научават живеещите в блокове с номера 201-и, 202-и, 203-и и 204-и в Красно село, където се намира въпросната градинка.

Истината е, че със заповед на Столичния кмет от 13 февруари 1996 г. собствеността на част от нея е възстановена, незнайно на кого. Научават, че със заповед на Главния архитект на София от 5 юни 2002-ра е одобрено изменение на плановете за регулация и застрояване на квартал 302, местност Красно село - Плавателен канал - цялото наименование на терена, за който говорим. Разбрали всичко това, в края на април 2004-та живеещите в бл. 201 подават жалба до Софийския градски съд чрез район Красно село. Районната администрация обаче не изпраща жалбата до съда с мотива, че тя е подадена, след като е изтекъл срокът за обжалване. И така до есента на 2006-та, когато под блока започват технически измервания и поставяне на колчета. Следва възражение до кмета на Красно село. Неговият отговор е, че собствеността на имота е възстановена законно и със заповед на главния архитект на Красно село е издадена виза за проектиране, одобрени са инвестиционни проекти и е издадено разрешение за строеж на ниско етажна жилищна сграда. В резултат на това през 2007-ма е разрешено построяването на нова улица от типа тупик - без изход, с нов водопровод и канализация. През пролетта на 2008-ма улицата вече е факт, но са изсечени няколко половин вековни дървета - първият знак, по който хората разбират, че непосредствено до техния блок, всъщност на по-малко от десет метра от балконите им, ще изникне нова четириетажна жилищна сграда. След като по неведоми пътища до нашият екип пристигна техния сигнал, отидохме на място, а изненадата ни беше голяма, когато пред блока ни посрещнаха петдесетина души, добре организирани и информирани за правата си. Предлагам ви да си припомним какво споделиха тогава хората.

Това беше част от наш репортаж, излъчен през април 2008-а. Решени да действат докрай, хората от засегнатия район, писаха жалби, след това заведоха съдебно дело. В крайна сметка след седем години могат да отдъхнат. Решението е на тяхна страна, а с решение №231 на Столичния общински съвет от 23 април т. г. се възлага на Главния архитект на София служебно да промени подробния устройствен план и да отреди въпросният поземлен имот в местността „Красно село - Плавателен канал” за озеленяване и детска площадка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34

И Торбалан за дядовци

На 5 октомври комиксите „Дъга“ представиха своят втори том на фестивала Musagena New Vibes Fest. Това е второ издание след възраждането на името през 2022 . Андрей Андров и Джулиано Димитров от сдружение „Комикс Манифактура" гостуват по този повод в студиото ни: "Занимаваме се с проекта да бъде успешен напред във времето. Идва като мечта,..

публикувано на 19.10.24 в 11:07
Елисавета Иванова

Къде и как да се ограмотим финансово

За 12-а поредна година в София ще се проведе най-голямото събитие за финансова грамотност в България, организирано от младежи за младежи - „ Левчето ” . Елисавета Иванова от студентската организация AIESEC in Bulgaria ни въвежда в дебрите на финансите: "Винаги виждаме тревогата сред младите да управляват парите си и да извличат максимума от..

публикувано на 19.10.24 в 09:50