Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Да отгледаш ксенофоб - застъпническа кампания за толерантно образование

Възпитаваме ли ксенофоби и доколко образованието, което получават българските деца в училище, е толерантно към различните? На въпроса се опитва да даде отговор проучване в рамките на проекта "Да отгледаш ксенофоб-застъпническа кампания за толерантно образование", реализиран от сдружението "Политологичен център".

Първият досег на децата с официалното "нормално" става чрез учебните помагала, букварите и учебниците от началния курс. При тези свои първи срещи те придобиват представа за социалната "норма", за това какво е редно, правилно, обективно, грешно, невъзпитано, срамно.

Научавайки се да поздравяват възрастните, да говорят на "Вие", да слушат учителите, да се подреждат в редица, да пазят тишина, да си мият ръцете и други подобни дейности, през учебниците децата усвояват представа за света, която днес у нас като че ли непреднамерено изключва хората с увреждания, представителите на различните етноси, раси, религии и култури - твърдят авторите на проучването.

За неговите цели те са дигитализирали 95 учебника и помагала за най-малките от  България, Чехия, Сърбия, Македония, Норвегия и други. За разлика от повечето изброени страни, у нас присъствието на "различните" не е осъзната норма. Образите на хора или антопоморфни същества в букварите, които са с протези, на инвалидни колички, с негроидни, индиански или азиатски черти, с облекло от друга култура, са хем рядко изключение, хем обикновено са представени в неизгодна позиция - коментира Венелин Стойчев от Политологичния център, работил по проекта "Да отгледаш ксенофоб".

Какво показва анализът на резултатите – чуйте от репортажа на Красимир Мартинов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48

Започна предизборната кампания

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:53

Късно лято в края на септември, с температура в София около 29°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ.Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 07:35

Започва подготовката за новото издание на Лидерска академия "Успяваме в България"

Съветът на жените в бизнеса в България започва процеса за кандидатстване за новото единадесето издание на Лидерската академия "Успяваме в България". Обучителната програма има за цел да насърчава и подкрепя професионалното развитие на жени предприемачи и такива, заемащи управленски позиции. За периода от 2014 г., когато се проведе първото издание на..

публикувано на 26.09.24 в 17:57

Безплатни изследвания на функцията на белите дробове в София и страната

Кампанията "5 минути за ЗДРАВЕ" за безплатни изследвания чрез телемедицина продължава и през есента в 7 града на страната Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето София и Русе са първите градове, в които ще се проведе есенното издание на кампанията за безплатни изследвания чрез телемедицина на основни..

публикувано на 26.09.24 в 17:55

Заснемането на филм е магия

В предаването "Добър вечер, София“ се оформи абсолютна актьорска среда в присъствието на Кристиян Илиев – актьор и радиоводещ, и двамата млади актьори и Михаил Иванов и Ник ола Куцев . Няколко са поводите, за тяхното гостуване – за да разкажат за своята инициатива, чиито няколко епизода вече са факт, за участието си във филма „Триумф“, който..

публикувано на 26.09.24 в 17:31

Младите хора по-трудно биват мотивирани за участие в политическия процес

Започва петото издание на " Лигата на младите гласоподаватели " по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Мащабната кампания се организира отново от Националния младежки форум , Студентска асоциация за изследване на международните отношения и Студентски клуб на политолога. Целта ѝ е да повиши информираността сред..

публикувано на 26.09.24 в 15:33