Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

3
Пържени лилави картофи

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред новите поколения. Едновременно с това, участниците се стараят да скъсят пътя от производителя до чинията, а така той да получава достойна цена за продукцията си и да продължава да отглежда български продукти по традиционни методи.


„Нашата кауза е да подпомогнем не само малките производители, но и да подкрепим хората, които са решили да запазят дадени продукти в България. Реалността показва, че има хора, които изкупуват тяхната продукция по доста демотивиращ начин, на много по-ниска от пазарната цена. Те трябва да изхранват семействата си. Забързаното ежедневие в големия град води до едно овълчване. Чрез проекта искаме да покажем на хората чистотата и любовта към земята и корените. Не трябва да забравяме българското си самосъзнание, горди сме, че готвим български ястия с местни продукти. Всъщност това привлича и повече туристи към българските заведения,“ разказва Атанас Балев, управител на „Cosmos”

Атанас БалевВсяка вечеря „Единение“ е придружена от театрална част с кратки етюди, които чрез добро настроение и позитивни емоции насочват вниманието на клиентите към добрата кауза.

„Създадохме този проект, за да предлагаме на клиентите си храна с история и смисъл. В днешно време вече на всеки ъгъл могат да ти предложат вкусна храна. Но освен това е важно тя да е здравословна и с български произход,“ добавя Николай Григоров, който стои зад идеята на проекта

А за това, че продуктите са полезни, говорят фактите. Лунният боб, например, се оказва с много по-добри хранителни стойности от киноата. За сравнение - в 100 гр. боб има 24 гр. фибри, а в киноата - едва 7. Той е богат на желязо и съдържа по-малко от 1 грам мазнини.

 „Разбира се, че виждаме разликата при приготвянето на типично български продукти. Отнасяме се с уважение към техните невероятни вкусови качества. Пренасяме го в чинията, за да могат и клиентите ни да го усетят.“ - коментира главният готвач Владислав Пенов.

Освен интересни хранителни продукти, в проекта се включват също и български вина. Участващите в проекта заведения насърчават и колегите си от други ресторанти да се включат в „Единение“ и да помогнат на българските производители и за запазването на традиционния нашенски вкус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.02.25: Рискът от даването на власт в чужди ръце няма да съществува след края на президентския мандат

Коментаторите на тази седмица във "Форум" обсъждаха следните теми: Какви трябва да бъдат приоритетите пред редовното правителство ? Абстрактна ли е темата за съдебната реформа? Когато няма стабилно правителство, държавната администрация прави... нищо. "Хората имат нужда от присъствието на държавата в техния живот, но до определени..

публикувано на 05.02.25 в 18:40
Ангел Стойков

За последните 20 г. са ремонтирани само половината студентски общежития

Какви ремонти на общежития се извършват с днешна дата в столицата и в цялата страна? Води ли това до проблеми с местата за настаняване? Променят ли се и как условията за настаняване в студентските общежития на различните университети? По тези ключови въпроси разговаряхме с председателя на Националното представителство на студентските..

публикувано на 05.02.25 в 18:25

УНСС с нови учебни програми и инициативи през 105-ата си година

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) през 2025-а ще отбележи своята 105-годишнина. Във връзка с честванията са предвидени различни събития. Повече за инициативите, както и за висшето образование у нас, разговаряме с проф. д-р Димитър Димитров – ректор на висшето учебно заведение . Той изтъкна, че за поредна година..

публикувано на 05.02.25 в 17:45

Дали и как биха се вдигнали лихвите по кредитите у нас?

Банките осезателно вдигат лихвите по потребителските заеми . През декември 2024 г. средният лихвен процент на новоотпуснатите левови кредити за домакинствата вече е 10.03%, а с допълнителните такси годишният процент на разходите (ГПР) става 10.68%, сочат данните на БНБ. Ръстът на лихвите по потребителските заеми спрямо предходния месец (ноември)..

публикувано на 05.02.25 в 16:24
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Очакваме образованието да е сред приоритетите на кабинета

Вече стана ясно, че учителите са готови на протестни действия , ако не получат обещаното увеличение на възнагражденията. Според колективния трудов договор (КТД) техните възнаграждения трябва да са в размер, равен на 125% от средната брутна заплата за страната . " Не проектираме компромиси . Не сме обсъждали алтернативи. Очакваме да се..

публикувано на 05.02.25 в 15:14

Нинко Кирилов е поетът на февруари в Столичната библиотека

Тази вечер (5 февруари 2025 г.), от 18.30 ч. в Литературния клуб на Столичната библиотека ще гостува Нинко Кирилов в поредицата "Поет на месеца". Той е автор на книги с поезия, проза и драматургия: “Двойници и животни” (2013 г.), “Човек сред хората” (2017 г.), “Три пиеси” (2018 г.), “По-сурово” (2019 г.), “Падане завинаги” (2021 г.), “И други..

публикувано на 05.02.25 в 14:05