Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Киви в България - мисия възможна

Албена Георгиева разказва за този благодатен за гледане плод, от който се прави сладко, шоколад и сапун, а скоро и вино

Снимка: Луиза Лазарова
Сега ще ви разкажем за един "плод под прикритие" - по думите на Албена Георгиева, за която днес кивито е ежедневие. Руса, колоритна, с диадема с киви (специално изработена), тя е чудесен събеседник. Срещаме я на един базар в столицата, където представя многобройните и често удивителни продукти, в които кивито е определящата съставка.
Всъщност киви в България има от 1978-а, тогава в Петрич експериментално са засадени 500 декара с киви, внесено от Франция. Първоначално са се отглеждали в оранжерии, за да се адаптират, но след това вече растат на открито. Цялата продукция обаче отивала за износ, затова родният пазар не познавал българското киви - разказва Албена, на чието семейство през 1994-та "връщат" пет декара "с едно реално готово, пораснало киви", което си е голям късмет, защото кивито дава плод едва на шестата година.

Кивито не е капризноИначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. Снимка Луиза ЛазароваС две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Станулова, психолог и ръководител на програма „Ценните връзки“

Профилът на употребяващите в днешно време е различен от това, което е било преди 20 години

Програмата за индикативна превенция на употребата на психоактивни вещества за тийнейджъри, младежи, техните родители и близки „Ценните връзки“ е създадена от  Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите – София. “В нашия център се занимаваме с превенция. Има универсална превенция, която е насочена към хора, които приемаме, че не..

публикувано на 24.01.25 в 18:45

"Форум", 25.01.25: Колко отговорни сме за безопасността на домовете ни

Тази вечер седмичните коментатори във "Форум", заедно с водещия Константин Лавсов, обсъдиха темата на деня - взривът в Банкя, както и някои универсални проблеми като проблемите със здравеопазването: взривът в Банкя - колко отговорни сме за безопасността на домовете ни отговорно общество - хора, които се грижат за здравето си; липсата на добри..

публикувано на 24.01.25 в 18:10

Кметът на Банкя свиква комисия, която да направи оглед на място и да установи щетите от взрива

Взривът е възникнал вследствие на технически проблем, най-вероятно в горелката на газовата инсталация в самата къща и взривът е бил доста голям, защото една голяма част от къщата е съборена от взрива, казва кметът на Банкя Рангел Марков . На този адрес са живели двама души - брат и сестра, които към момента са в неизвестност . Все още от..

публикувано на 24.01.25 в 18:04
Боян Бенев

За 1 година Боян Бенев посети 22 страни, 6 от тях в много млад, динамичен и нахъсан континент

В петъчното "Радиокафе" гост и събеседник е една космополитна личност, по думите на домакина и водещ Даниел Ненчев. Боян Бенев предприемач, пътешественик, писател, музикален продуцент. Сам осъзнава и признава, че се занимава с много и различни дейност и. Носи различни шапки. Влиза в различни роли. " Най-ценното е възможността да..

публикувано на 24.01.25 в 17:09
Авторът и книгата

Райна Кабаиванска – царствена, изискана, една от най-големите в света на операта

От 2023 г. тенорът Ангел Антонов е солист в състава на Националната опера в София. Завършил е оперно пеене в Неапол при Луиджи Джордано Орсини. И е написал книга за Райна Кабаиванска, която се нарича "Весталка на операта" . "Много рядко такива книги се пишат от певци. А ние познаваме процеса, знаем какво се случва; от друга страна големите..

публикувано на 24.01.25 в 16:05

"Витоша зимен фест" със снежни надпревари за десети път на 25 януари

Столичната община и Фондация "София – световна столица на спорта" отправят покана за 10-ото издание на "Витоша зимен фест" . Празникът ще се състои на 25 януари, събота , на хижа "Алеко" и там ще бъде отбелязан Световният ден на снега . Програмата под мотото "Открий, забавлявай се, изживей" предвижда спускане с шейни, паралелен..

публикувано на 24.01.25 в 15:50
Джей Ди Ванс (вляво) и Доналд Тръмп положиха клетва като вицепрезидент и президент на САЩ

Желанието за рязка промяна на Тръмп среща критики. Индикация за дълги битки

Блиц от изпълнителни заповеди беляза началото на втория мандат на Доналд Тръмп. Серията от действия цели желание за тотална промяна на курса в страната и то бърза промяна. В същото време коментатори от ляво започнаха да припомнят предупреждението на Джо Байдън в края на мандата за опасността от олигархия. И това е логично след като видяхме..

публикувано на 24.01.25 в 15:36