Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство в "Младост" заради евентуален строеж

Снимка: БГНЕС
Тази седмица в предаването „Вашият глас“ говорихме за строителството в кв. „Младост“. По думите на живеещите там, кварталът вече е съвсем презастроен , а недоволството се надигна заради намерението за строеж на хотел, жилищна сграда и нова голяма улица в близост до бл. 73.

В края на миналата седмица над 200 души се включиха в протеста на жителите срещу одобрения план, урегулиращ строежа точно под прозорците на бл. 73 в „Младост“ 1, и затвориха временно движението по бул. „Андрей Сахаров“ и ул. „Йерусалим“.

По думите на живеещите в „Младост“ 1 презастрояването на квартала претоварва движението в района и създава все по-големи задръствания. Символичното затваряне на тези улици е илюстрация на проблемите в трафика, които предстоят с презастрояването на квартала.

Цветелина Ценова, която живее съвсем близо до градинката, на чийто терен трябва да започне строителството, разказа, че цялостната реализация на плана предвижда хотел на метри от бл. 73, далеч по-висок от блока, като ще засенчи светлината и ще лиши живеещите там от поредната зелена площ.

Ще се премахнат десетки паркоместа, а новите сгради ще доведат още автомобили, казват жителите на квартала. Одобреният от Столичния общински съвет план предвижда извеждането на интензивния трафик на ул. „Йерусалим“ под прозорците на бл. 73, а реализацията на пробива ще унищожи десетки дървета.

Въпреки, че теренът е частна собственост, жителите настояват мястото да остане зелена площ или да бъде построен само гараж.

На жителите на квартала кметът на София Йорданка обясни, че казус няма. Тя успокои гражданите, като каза, че не е подписала решението на Столичния общински съвет за уреждане на сметките по регулация на терена.  

"Има решение за уреждането на сметките по регулация, което аз не подписах и няма да подпиша. Няма движение по този казус", каза кметът.

За да се случи регулационно обезпечение, трябва да има подписан договор между кмета на общината и собственика на имота по Закона за устройство на територията. От Столичната община обясниха, че след като Столичният общински съвет на 20 декември 2018 г. гласува да се сключи предварителен договор със собственика, това не се е случило. По тази причина за въпросната територия все още няма действащ план, както и издадени разрешения за строеж.

Жителите на "Младост" са доволни от казаното, но по думите на Цветелина Ценова, живеещите в бл. 73 и съседните блокове не приемат за достатъчно изказването на кмета на София, че не е подписала подробния устройствен план. В писмо до Радио София те припомниха, че с решение № 886 от 20.12.2018г. Столичният общински съвет е приел новата регулация, позволяваща строителството на сградите и предвиждаща изграждането на новата улица. В писмото се казва още, че до момента г-жа Фандъкова забавя изпълнението на решението, но не може да го отмени. На теория тя дори е задължена в даден момент да го изпълни.

 Незавършването на процедурата до момента е позитивен знак за осъзнаването от страна на администрацията, че приетият от СОС план е вреден, казват жители на бл. 73 и съседните блокове. То дава възможност и за неговата отмяна - без допълнителни последствия.

В допълнение жителите от засегнатия район настояват за преработка на подробния устройствен план на целия квартал „Младост“ 1, за да се освободи районът от застрояването на междублоковите пространства и границите на парковете.

В писмото си те заявяват още, че не са съгласни с изказванията на собствениците на имотите, които твърдят, че нямат право да изразят гражданската си позиция и да се търси удовлетворяващ баланс в подробните устройствени планове на „Младост“. Те съобщиха още, че в момента изчакват реакцията на кмета на София, но остават в протестна готовност.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложение за кандидат студенти "Уча в чужбина" ще стартира този уикенд в София

Университетското образование в чужбина е желана перспектива за все повече бъдещи студенти, но изборът на образователна дестинация става изключително важен за тях с оглед на перспективите за бъдеща реализация.  По последни данни  за 70.1% от студентите е по-важно придобитото образование в чужбина да е стойностно и да разширява перспективите за..

публикувано на 20.09.24 в 17:52

Превенция и безплатни прегледи срещу най-честите заболявания

От 21 септември 2024 г. всяка трета събота от месеца ще бъдат провеждани събития с вход свободен, с цел превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Присъстващите ще имат възможност да се запишат за безплатни профилактични прегледи и да получат ваучери за безплатни изследвания. Лекари от УМБАЛ..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Фармацевтите са в готовност за протест

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат продажба на лекарствени продукти във вендинг машини. Какви са техните притеснения и какво решение предлагат? Маг.-фарм. Константин Качулев, председател на Национална аптечна браншова..

публикувано на 20.09.24 в 16:30

Търг за съвременно българско изкуство представя творби на млади и изявени майстори

Търг за съвременно изкуство ще представи творби на изявени и млади съвременни български майстори.   Как се остойностява съвременно изкуство днес, как се продава и купува, как се създава стойност, разказаха в предаването “Радиокафе“ Милена Едвиг и Красимира Кунева. "В продажбата на съвременно изкуство нашият пазар е слабо развит и това е..

публикувано на 20.09.24 в 15:15
Камала Харис и Доналд Тръмп

Дебатът Тръмп-Харис е все още горещ

Повече от седмица след края на дебата между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, също и недоказаните твърдения за това как имигранти от Хаити се хранят с домашни любимци продължават да са тема на разговор. Стигна се дори и до бомбени заплахи и отменяне на събития въпреки, че официални лица неведнъж отрекоха подобни..

публикувано на 20.09.24 в 15:12
Искра Ангелова и Виктория Ценова

Искра Ангелова създаде школа за актьорско майсторство

Искра Ангелова е журналист и актриса, ангажиран гражданин по всякакви теми на нашето съвремие. Тя създаде своя школа за актьорско майсторство, но не само – това е място и за култура, комуникация и общуване с младите хора. Ангелова разказа какво я е вдъхновило да създаде тази школа и първите стъпки, към която тръгват от кастинг агенция и..

публикувано на 20.09.24 в 15:10
Клиника по урология на Военномедицинска академия

Медици от 7 държави на курс при уролозите от ВМА

Специалисти от седем държави се включиха в двудневен курс, организиран от Клиника по урология на Военномедицинска академия, ръководена от проф. д-р Илия Салтиров. В научно-практическата академия се включиха медици от България, Израел, Сърбия, Република Северна Македония, Словения, Румъния и Турция. Специално участие взеха и..

публикувано на 20.09.24 в 14:35