Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

По проекта "Пендара"

Фермери ще предлагат продукцията си и на Женския пазар

Снимка: БГНЕС

Фермерски пазар, на който шеф-готвачи ще приготвят вкусни гозби и ще има кулинарни дегустации, предстои да бъде организиран на Женския пазар. За първи път тържището ще домакинства подобно събитие, което е част от дългосрочния проект „Пендара“ на фондация „Локалфууд“. Проектът цели да подпомага малки производители и търговци, желаещи да започнат свой бизнес с местни храни.  Амбицията на организаторите е фемерският пазар да стане традиционен и да се провежда всяка събота на Женския пазар.

Местно произведени храни, които насърчават местната икономика, заетостта и хранителната културата на съответния регион. В тази посока фондация „Локалфууд“ развива проекта си „Пендара“, за да може производители и търговци да започнат собствен бизнес. Провежда програми за обучения в София, Пловдив и Варна, на които съдейства с техническата документация и регистрацията в Българската агенция по безопасност на храните. Именно административните трудности и недоверието на потребителите към фермерската продукция, са причини много хора да се отказват от подобно начинание, сподели управителят на фондацията Гергана Кабаиванова. Тя уточни, че на фермерския пазар ще присъстват преминали през академията на фондацията регистрирани производители, които предлагат продукция от стопанството си.

Изпълнителният директор на дружеството „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров обясни пред Радио София:

Ние дълго време търсихме удачната и добра формула, по която да направим някакъв устойчив фермерски пазар на Женския пазар. Пробвахме различни варианти, които в една или друга степен не се оказаха достатъчно добре подготвени, но сега сме абсолютно убедени, че сме на правия път. Фермерският пазар "Пендара" ще започне на 12 октомври и ще се провежда всяка събота от месеца. Ние не искаме просто да направим фермерски пазар, а да създадем една общност от култура към храната, в която фермерският пазар да има голяма част, но да не е само и единствено това. Полза ще имат и търговците, тъй като привличането на хора, които посещават пазара, ще обогати търсенето на стоки, ще оживи зоната.
 
До момента заявилите участие производители във фермерския пазар са над 40, като има възможност да бъдат осигурени и още изложбени маси. Организаторите поясниха, че ще се правят и тематични кулинарни седмици, за да се популяризират кулинарните традиции на различни региони от България. Ще се провеждат също занимални за деца, с които да се възпитат и изградят навици и култура към храната, както и обучения за млади фермери, като част от проекта „Пендара“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Визуализация: „А и А Архитекти“

Момчил Даскалов: Искаме районът пред Централната жп гара да стане хъб за събития

Планът за обновление и безопасност на подлеза "Ротондата" пред Централната жп гара продължава и през 2025 година. Първият етап започна през миналата пролет и е приключен преди Нова година. Преустановени са течовете, подлезът се освежи с пребоядисване, сменено е цялото осветление. Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на район "Сердика"..

публикувано на 07.01.25 в 09:24

Празнуваме Ивановден

На 7 януари Православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Св. Йоан Кръстител е наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята. Като народен празник Ивановден е част от богатството в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. На Ивановден изтича..

публикувано на 07.01.25 в 07:20

Слънце и облаци, в София температурите през деня ще стигнат 7°

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. Сутринта на отделни места по поречието на Дунав, в котловините и Горнотракийската низина ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд облачността, средна и висока ще се увеличава и до вечерта ще е предимно значителна. Ще духа слаб, в Източна България – умерен вятър от юг-югозапад. Максималните..

публикувано на 07.01.25 в 07:15

"Форум", 06.01.25: 2024 година и 2025 година - равносметка и очаквания

В първото за годината издание на предаването "Форум" гости са социологът Павел Вълчев от Алфа рисърч и политологът  Христо Панчугов. Заедно с водещия Лъчезар Христов ще обсъдят следните теми: 2024 год. и 2025 год. - равносметка и очаквания До този момент и ГЕРБ, и "Демократична България" не са коментирали официално преговорите и дали е възможно..

публикувано на 06.01.25 в 18:15

Доброволци ще възстановяват изоставен парк в район "Слатина"

Гражданска инициатива за възстановяването на добре позната от миналото градина в столицата набира популярност в социалните мрежи. Мини паркът се намира между сградите на Философския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и стадион “Академик”. Инициативата за възстановяването на градината е на Андрей Димитров, студент по..

публикувано на 06.01.25 в 17:27

Въпреки Шенген, отново има проблеми за българските превозвачи

Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим, но до колко това се отразява и върху международните превози на стоки и товари.  След огромната ни радост, с която посрещнахме новината (за влизането ни в Шенген по суша) и огромното желание и очаквания, малко се..

публикувано на 06.01.25 в 16:24
Ричард Алибегов

Към момента не пипаме цените заради допустимата цена, която клиентът може да плати

От 1 януари ДДС за ресторантьорските услуги отново стана 20%. Причината е, че със започването на годината спря да действа по-ниското облагане от 9%, прието със Закона за ДДС още по времето на ковид кризата и многократно удължавано от тогава. По същата причина от началото на годината отпадна и нулевата ставка за хляба и брашното и тя отново е 20%.  В..

публикувано на 06.01.25 в 15:43