Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет положи клетва за четвърти мандат

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Елен Герджиков отново начело на общинския съвет

| обновено на 12.11.19 в 15:01
Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на развитиe на града.

Фандъкова заяви още, че до месец ще предложи на общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност.

"Единственият начин да отговорим на очакванията за повече ред и бързина, е работата. Затова ще използвам и опита, и силата, които имам, за да гарантирам проектите на София. Някой беше казал, че човек или е част от проблема, или е част от решението. Това, което аз ви предлагам, е да бъдем част от промяната в името на хората на София", заяви кметът и подчерта, че няма да приема и няма да подкрепя популизма и опити да се използва градът, за да се решават партийни задачи.

Преди нея клетва положиха общинските съветници, районните кметове и кметовете на кметства.

Досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков бе избран за нов мандат с 33 гласа. За поста имаше трима кандидати - Герджиков, Милка Христова (БСП) и Методи Лалов от Обединение "Демократична България".

За зам.-председатели бяха избрани проф. Иво Петров, Милка Христова и Борислав Игнатов. Проф. Иво Петров от групата на ГЕРБ/СДС е с 60 гласа „за“. Милка Христова получи също 60 гласа, а Борислав Игнатов от "Демократична България" – 59 гласа „за“ и един „въздържал се“.

Групата на ГЕРБ е най-голяма и в новия общински съвет на София - 27 души. Партията получи заявка за подкрепа от ВМРО, които имат 4 мандата. БСП има 15, 12 за "Демократична България", партия "Атака" е с 2 мандата. За първи път има независим съветник - Борис Бонев.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48