Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България планира до 2050 г. да намали до минимум депонирането на отпадъци

През 2019 г. Европейската комисия прие „Стратегия за кръговата икономика“, която поставя акцент върху затварянето на жизнения цикъл на продуктите от производството и потреблението до управлението на отпадъците и пазара на вторични суровини. 

ЕС изисква от действащите производители и търговци да осигурят при проектирането на своите продукти по-дълъг срок на експлоатация и възможност за ремонт или поправка. Освен това производството им трябва да е съобразено c различните аспекти на устойчивостта като ефективност и производителност на ресурсите.

В този процес решаваща роля имат и местните фирми и потребителите. Ако сравним днешната ситуация с тази преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г., ще открием редица положителни промени в областта на управлението на отпадъците. Въпреки това у нас продължават да се изграждат общински съоръжения за сортиране и механично-биологично третиране на отпадъци.

Необходими са инвестиции в оборудване и системи за разделно събиране, сортиране и обработка особено на биоразградимите битови отпадъци, посочва Стефан Александров, представител на Министерство на околната среда и водите.

България планира до 2050 г. да намали до минимум депонирането на отпадъци. Как общините ще се справят с тази задача обяснява инж. Станислав Николов, член на Асоциацията на специалистите по управление на околната среда.
Подробности - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България. Скитане из рая на Земята“: "Обикалям из покрайнините. При първото ми посещение на Пирин се..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент населението става над 10 000 и градът има нужда от нов храм. Неофит Рилски и жители пишат прошение към..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45