Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Право на отговор

Проф. Асена Стоименова, БФС: Ние сме за балансирана правна уредба за генерично заместване

Снимка: Ани Петрова

Българският фармацевтичен съюз (БФС) под никаква форма не е постигал разбирателство с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) за отказ от генеричното заместване. Това заяви в ефира на Радио София председателят на съсловната организация на фармацевтите проф. Асена Стоименова по повод твърдението на доц. Любомир Киров - председател на НСОПЛБ, което той изрази пред БНР (Радио София).

"Имаше среща между Лекарския съюз и БФС, но обсъждахме само възможността в няколко града да въведем пилотно електронна рецепта.
Генеричната замяна е инструмент на здравната политика, прилагана успешно в повечето европийски държави.
Ние подкрепяме предвидената в в Наредба № 4 генеричната замяна, с изключение на някои особени случаи на лекарствени продукти, обект на специално предписание и отпускане, имуносупресорите, биологичните лекарства. Тоест, ние сме за въвеждане на балансирана правна уредба за генерично заместване на лекарствени продукти. Идеята беше това се въведе временно, само в условията на извънредната ситуация и само при съгласие на пациентите."

Следва пълният текст на писменото изявление:

"На 25.03.2020 г., в условията на извънредното положение поради пандемията Covid-19, на сайта на Министерството на здравеопазването бе публикувано за кратко предложение за промяна в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Предложената промяна щеше да даде възможност само в условията на извънредната ситуация и само при съгласие на пациентите, българските фармацевти да правят така нареченото "генерично заместване”.

При генеричната замяна фармацевтите заменят един предписан продукт с друг лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование (лекарствено вещество), същите, като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Това на практика е спазване на предписаното лечение и не се подменя волята на лекаря. Генеричното заместване е обичайна практика в другите държави, то води до спестяване на значителни публични ресурси, а в условията на пандемията щеще да помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека, в търсене на предписания лекарствен продукт, каквито са и указанията на Националния оперативен щаб.

След разпространението на информацията за предлаганата промяна, някои заинтересовани страни реагираха крайно негативно, включително чрез дезинформация и предложението бе свалено от сайта на МЗ.

Приветстваме опита на Министерството да облекчи значително обслужването на пациенти в условия на извънредни мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19. Очевидно е, че част от българското общество не е узряла за въвеждането на този популярен в другите държави подход. Само в три страни от Европейския съюз - Австрия, България и Малта, генеричното заместване не е разрешено. Нима останалите държави членки грешат в лекарствената си политика? Нима лекарите в тези държави считат, че генеричното заместване отнема отговорността им за лечението? Нима тези, които имат по-големи бюджети за здравеопазване грешат с въвеждането на про-генерична политика?

Очакваме от заинтересованите страни, които се обявиха против предложената промяна, да реагират конструктивно в случаи на недостиг от определени лекарствени продукти, да поемат своята отговорност, защото вчерашните им действия ще имат утрешни последствия. Да нямат очаквания, че българските магистър-фармацевти ще нарушават действащото законодателство.

Очакваме от медиите да проверяват информацията, която получават преди да я публикуват. Заявявам, че Българският фармацевтичен съюз под никаква форма не е постигал разбирателство със сдружението на Общопрактикуващите лекари в България, че се отказва от генеричното заместване. Публикацията във в. "Сега", която цитира Българското национално радио и се позовава на доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, в тази част, не отговаря на истината.

Призоваваме Българския лекарски съюз да защитава професионално позицията си, с аргументи, които са в полза на обществото и пациентите и да се разграничи от неговите членове, които използват ръководната си позиция за да разпространяват невярна информация.

В този тежък за нацията момент, който е изпитание за ценностите на всички ни, имаме нужда от медицински специалисти с висок морал и професионална етика.

Медицински специалисти с визия отвъд краткосрочието на пандемията."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров, НСОПЛБ: Споразумяхме се фармацевтите да не променят терапията

Фармацевтите няма да получат право да коригират назначената от лекар терапия. За това се споразумяха представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и на Българския фармацевтичен съюз на среща, проведена днес..

публикувано на 25.03.20 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата, която отделя философията от битовото

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в галерия "УниКредит Студио" (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - Things that bother me on a daily basis. (Нещата, които ме притесняват ежедневно). Създадена като типографски проект,..

публикувано на 18.06.24 в 14:53
Емил Бранчевски

Кметът на район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в..

публикувано на 18.06.24 в 14:24
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително..

публикувано на 18.06.24 в 13:32

Сцена за млади изпълнители в Красно село

Общинският културен институт (ОКИ) "Красно село" е подготвил изключително любопитна селекция от групи, сред които има и оркестър. Програмата е насочена към младите хора, като цели да ги приобщи към хубавата музика, а концертът ще се състои на..

публикувано на 18.06.24 в 13:25

Стотици книги, дарени в читАлнЯта, достигат до библиотеки и нови читатели

До края на юни можете да се включите с дарение в инициативата на Сдружението за градски читални, чиито членове са си поставили целта да съберат 2024 нови книги. Инициативата е по повод 24 май, но резултатът ѝ ще бъде траен, защото събраните..

публикувано на 18.06.24 в 13:09
Районът около 29-а детска градина се облагородява  Снимки: Ивайло Кукурин

Обособяват паркинг и улица до 29-а детска градина в район "Младост"

От МРРБ са осигурени средства за многоетажния паркинг, който ще замени буферния до метростанция "Младост 3". Изготвя се техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка. Очаква се процедурата да започне до края на юли. Това съобщи пред..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Национална сигурност и отбрана ще се изучава в 81. СУ "Виктор Юго"

През новата учебна година ученици от 81. СУ "Виктор Юго" в столичния район "Младост" ще изучават специалността "Национална сигурност и отбрана" с разширено изучаване на японски език . "Извършихме поредица от дискусии. Решихме, че стават все..

публикувано на 18.06.24 в 09:28