Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио София Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
А заведенията, които не разполагат с външни части, стоят затворени вече два месеца и половина и това допълнително утежнява икономическата обстановка както за тях, така и за персонала им.
Собствениците на заведения без маси на открито гледат с надежда към датата 1 юни, защото макар и все още да няма заповед и разписани указания, правителството вече няколко пъти спомена, че тогава ще могат да заработят и те. Това ще направи и вече функциониращите обекти по-малко зависими от метеорологичните условия, а увеличаването на капацитета ще направи работата им финансово малко по-обоснована, каза още Атанас Димитров.
„Колкото повече мерките се вдигат, толкова повече ще се връщаме към нормалността. В момента работим трудно и сложно. Много от колегите отказаха да отворят, други работят на загуба.“
Туризмът отчаяно се нуждае от живителни средства в момента и разчита на предстоящия сезон. Заради ограничението за работа на закритите части на заведенията обаче, много хотели и къщи за гости срещат трудности при изхранването на туристите си. Наложи се да намират алтернативни решения.
Например, приготвят обща храна като кетъринг – по стаите.
„Нашите анализи показват, че 35-40% от обектите не работят.“
В София заведенията, които до момента нямаха право да работят поради липса на открити части, също се готвят да заработят, ако правителството издаде официална разпоредба.
Иво Илиев е собственик на компактен бар в центъра на столицата и споделя, че макар и да не залага надежда за печалби, вероятно ще отворят от началото на юни. За периода, в който барът не е работил, наемът им е бил редуциран, а на персонала си той е изплащал минимални заплати. Споделя, че не се е възполвал от мерките 60/40 тъй като не вярва в тях. „Ще отворим, колкото да опипаме почвата и да намалим количествата залежаващ алкохол“, шегува се той. Съображенията му обаче са свързани основно с нагласите на персонала и клиентското поведение.
Чуйте още по темата в звуковия файл.
От 1 септември Европейският съюз въвежда забрана за химическото вещество Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide (TPO), използвано в повечето гел лакове за нокти – един от най-популярните козметични продукти сред хиляди момичета и жени. Според последните изследвания TPO може да представлява сериозна заплаха за здравето, включително риск от рак...
Обявите за работа в България продължават да намаляват, както на месечна база, така и на годишна, отчита месечният анализ на една от големите HR компании и кариерен сайт у нас. През месец юли е регистриран спад от 12% или над 5000 предложения по-малко спрямо юни. На годишна база обявите за работа също намаляват, като през юли 2025 г. той е -7% спрямо..
В близко време още 42 столични училища трябва да преминат на едносменен режим на обучение, каза пред журналисти столичният кмет Васил Терзиев, който присъства на символичната първа копка на нов корпус в 143-то Основно училище "Георги Бенковски". В столицата 110 училища са на едносменен режим, 42 са преминали частично на едносменен режим, а 23 все още..
Чуйте повече в разговора на Лили Големинова в звуковия файл .
С призив към държавата да се спре безразборната продажба на имоти с обществена стойност и прехвърляне на тези имоти към Столичната община, се обърнаха общински съветници от групата "Спаси София“ в Столичния общински съвет. Те настояха и за прозрачен механизъм за координация между държавните институции и местната власт при решаването на въпроси,..
През изминалия юли екипи на Столичния инспекторат са проверили над 570 собственици на кучета в паркове, градини и други обществени пространства на Столичната община. Съставени са 36 акта на собственици на кучета за установени нарушения. Проверките се извършват в часовете до 9.30 ч. и след 18.00 ч . , като някои от тях са в екип със служители..