Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на българските трамваи - в пана по ул. „Константин Стоилов“

Снимка: Столичен инспекторат

Големи цветни постери на едни от най-популярните модели трамваи, превърнали се в част от историята на железопътния транспорт в София, от днес могат да бъдат видяни на ул. „Константин Стоилов“ № 13, на метри от пл. „Сточна гара“.

Инициативата е на Столичния инспекторат, като в място на импровизираната изложба се превърнаха стари и занемарени части от оградата на Областния диспансер за белодробни заболявания.

Така хората, използващи натоварената ул. „Константин Стоилов“ за придвижване с автомобили или градски транспорт, могат да се запознаят отблизо с визиите на подредените в хронологичен ред емблематични модели трамваи като „MAN – Siemens“ от 1935 г. - най-стария запазен към момента трамвай и добре известен на столичани с трансформирането си в реставриран атракцион  по време на Коледните празници.  Интересното е, че мотрисата му се движи с ремарке „Кардалев“, което е изцяло българско производство под ръководството на инж. Кардалев.

Впечатление с изключително иновативните за времето си визии правят моделите „Комсомолец“ от 1959 г. – първата българска четиримоторна мотриса, достигаща скорост до 60 км/ч, както и „Космонавт“ от 1961 г., боядисван на линии в светло и тъмно синьо, наподобяващи крила и представляващ първата българска двусекционна съчленена и шестостна мотриса.

От съвременните мотриси са изложени, внесеният от Германия през 1995 г. модел „Дюваг“ за тогавашната нова трамвайна линия със стандартно европейско междурелсие от 1435 мм и модела „Green Cucumber“ от 2017 г. - дарение от гр. Базел, Швейцария с характерна нископодова секция за улеснена достъпност и разпознаваем от софиянци като „Краставичката“.

През 2021 г. отбелязваме 120 г. от началото на трамвайния транспорт в София, припомнят от Столичната община.

За реализирането на инициативата Столичният инспекторат благодари на Дариан Георгиев - моделист и Виктор Чаушев от Сдружението „Градски транспорт и инфраструктура“, за споделената подробна информация за историята на българския трамваен транспорт и за предоставените ни уникални снимки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19

Образоваме децата играейки

Какво е "Еcо Kids Tour"? Марияна Жабинска е до Лятната сцена в Борисовата градина, където ще са от 11 до 17 ч.: "Енергията е с нас навсякъде. Стартирахме във Варна, сега сме в София. Това е турнето на "Нешънъл джиографик". Осъзнахме мисията "Да опазим планетата жива". Образоваме децата играейки. Даваме им познания за нещо по забавен начин. Имаме..

публикувано на 18.05.24 в 10:08

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54