Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметровите услуги поскъпват драстично от 1 януари

Снимка: архив

Първоначалната такса на таксиметровите услуги поскъпва драстично от 1 януари 2021 г.. Това предвиждат промени в наредба на транспортното министерство, пусната за обществено обсъждане, съобщава БГНЕС. Първоначалната цена може да се увеличи двойно или дори тройно. До този момент тя не можеше да надвишава с повече от 50% тарифата на километър.

Повишаването на първоначалната цена неведнъж е поставено като желание от фирмите в бранша, като на няколко пъти се е стигало и до протести. Повишението на сумата отговаря на искането на такситата да се оскъпят кратките курсове, което, според тях, ще бъде в защита на потребителите, тъй като шофьорите често ги отказват.

В наредбата има и друга промяна, засягаща цената на километър пробег извън населено място. Сега тя не може да надвишава с повече от 50% цената на километър в града, но новият текст предвижда единствено сумата да е посочена в другите цени.

Само преди дни транспортният министър Росен Желязков пък увери бранша, че държавата има готовност да го подкрепи за облекчаване на икономическите последици от Covid-кризата.

„Прилагането на мярката ще се осъществи съвместно с общините, отговорни за определяне на алтернативния данък, който се заплаща от таксиметровите превозвачи. Държавата ще поеме разликата между определения от общинските съвети размер на данъка до размера, заплащан за 2020 г.

Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лева, като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети“, съобщи тогава Желязков след среща с представители на този бизнес.

С промените в наредбата са предвидени и някои облекчения в административната тежест.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ландарт творбите на Вивия Ники са кратковременни, но посланията им се помнят

" Делфинът , изрисуван в една от преспите до Черни връх, е да зарадва зарадва туристите, но по-голямата цел е да ни вдъхнови за промяна в мисленето на нас, хората. Ние сме в неразривна връзка с природата. В момента се намираме в екологична катастрофа." Това коментира пред БНР-Радио София художничката Вивия Ники , която е автор на..

публикувано на 02.07.24 в 12:49
Снимки: Comic Con Bulgaria

Два дни фестивал в София с поп култура, филмови звезди, аниме, гейминг, косплей

След като миналогодишното издание на Aniventure Comic Con беше открито от Мария Бакалова , този юли българската актриса с пробив в Холивуд отново ще се срещне с феновете си. Фестивалът Aniventure Comic Con 2024 ще се проведе тази уикенд - на 6 и 7 юли , във всички големи зали на Интер Експо Център и отново ще привлече почитателите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:23

17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

17-годишните младежи с шофьорски книжки ще могат да шофират, но само с придружител, предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата. Целта е да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст. Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов, през..

публикувано на 02.07.24 в 10:49

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44