Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков: Хотелите са готови за зимния сезон, хигиената е много добра

Снимка: архив БНР

Ситуацията, в която живеем, не е обичайна и е много нестандартна за нас, но трябва да продължим да живеем, тъй като тази година без пътешествия няма кой да ни я върне, каза пред Радио София Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. Наблюдават се огромни спадове на международен туризъм, почти никакви чартърни полети за зимния сезон и много ограничени пътувания в Европа и целия свят.

Зимните спортове са по-скъп вид туризъм, тъй като са необходими инвестиции в облекло и екипировка. Затова и зимата без туристите от чужбина ще бъде по-трудна за бизнеса. Около 3-4 хиляди туристи пътуват навън, за да карат ски в Австрия, Италия и други страни. Дори и те да си останат в страната, те не могат да спасят сезона, посочи Занков.

Най-важното за бизнеса и за туристите по време на зимните почивки трябва да бъде сигурността по време на техния престой в курортите. Със сигурност потребителите се информират от отзивите в интернет за хотелите, които предлагат противоепидемични условия и добра хигиена. Хотелите винаги са спазвали висока хигиена и дезинфекция, тъй като е имало и други болести преди Covid. Сега също няма случаи на заразени в тях. Хотелите са готови и сега да посрещнат туристи с нужните мерки, но липсва ясна политика в това отношение от страна на държавата.

Досега няма обявени фалити на хотели, но не може да се каже докога ще е така. Бизнесът е в много тежко положение още от месец март. Много е трудно, много хотели са затворени, а някои вероятно въобще няма да отворят за сезона. По-добрият вариант е те да работят поне частично и да запазят ценните си служители, препоръча Константин Занков. 

Занков коментира, че има изоставане в предприемането на мерки за сигурността на туристите, тъй като още през пролетта много държави предприеха силни кампании за сигурността на чуждестранните си туристи. Той даде за пример Кипър и Турция, които са изпратили много успешни рекламни послания по отношение на сигурността.

Чуйте интервюто на Антония Каменичка с Константин Занков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

В по-малките хотели и къщите за гости са по-гъвкави към туристите

Въпреки притесненията в туристическия сектор, по-малките места за настаняване стават все по-предпочитани и това дава оптимизъм на собственици и управители на къщи за гости и хотелчета. Това констатира пред Радио София Елеонора Йосифова от Българската..

публикувано на 10.12.20 в 16:49

Зимните ни курорти са в готовност да посрещнат българските туристи

На прага сме на зимния сезон, трите ни големи български зимни курорти непрекъснато се състезават и доказват кой е най-известният, най-слънчевият, най-зеленията, най-старият на Балканите. Едно е ясно обаче - за всички предстои труден сезон.  Още в края на..

публикувано на 10.12.20 в 16:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Мишев

Петър Мишев, КНСБ: Данъчните закони не се променят, ДДС може да се намали, но трябва да бъде еднакъв за всички

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе извънредно заседание, на което бяха разгледани предложенията на служебния кабинет за промени в данъчните закони, публикувани по-рано за обществено обсъждане. Сред обсъжданите..

публикувано на 28.10.24 в 19:32

С конкурс насърчават навлизането на технологии и иновации в образованието

Конкурс за иноватори ще поощрява иновациите в образованието. Инициативата е на ''ЕдТех България'' и Министерството на образованието и науката (МОН). В образователната система у нас се извършват иновации – както в учебните заведения, така и в..

публикувано на 28.10.24 в 17:20

За кого гласуваха софиянци

Изборите в 23-ти Многомандатен избирателен район (МИР) в София печели "Продължаваме промяната-Демократична България" с 34,37% при обработени 100% изборни протоколи в Районната избирателна комисия. За "Продължаваме промяната - Демократична..

публикувано на 28.10.24 в 15:59

Ще бъде ли Григор Димитров сред най-добрите осем за сезона?

Започна последният от турнирите АТП 1000 за този сезон – парижкия Мастърс. Класирането в него до голяма степен ще предопредели кои тенисисти ще играят на турнира в Торино на най-добрите 8 през този сезон. Какво да очакваме и какви са шансовете за..

публикувано на 28.10.24 в 15:45
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да работят за принципно споразумение

Още по-фрагментираният парламент може да ни кара да очакваме или продължаване на нестабилността, или излизане от реториката на кампанията и влизане в прагматичните релси на политиката за съставяне на работещ парламент и правителство. Няма..

публикувано на 28.10.24 в 15:30

Фани Куцарова представя фестивала "Музикални зографи"

Продължава фестивалът “Музикални зографи”, който започна на 22 октомври. Следващите дни са предвидени срещи с едни от най-интересните изпълнители, които ще се включат в музикалния форум. “Този фестивал е съвсем нов. Цялото Сдружение “Про Артибус”..

публикувано на 28.10.24 в 14:46
Людмила Петкова

Министерство на финансите не предвижда да увеличава данъците през 2025 г.

Министерство на финансите не предвижда да увеличава данъците следващата година.  Това съобщи служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Разработени са..

публикувано на 28.10.24 в 13:56