Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизикателството К2

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Спортна среща” по Радио София - предаване, в което се стремим да избягаме извън мейнстрийма, да говорим за всичко, което е интересно за нас и за слушателите ни. Водещ - Камен Алипиев


В това издание:


  • Разговор в студиото с Константин Лавсов, за всичко по-интересно от седмицата с акцент върхуа феноменалното изкачване на К2 от непалските алпинисти;
  • Любомир Тодоров разказва за своя нов подкаст „Начален удар“, посветен на тениса;
  • Разходка с Иво Иванов из Америка;
  • Д-р Теодор Борисов коментира част ли е спортът от българската външна политика.


Константин Лавсов започна коментара си на тема футбол, за играта на „Ювентус“, „Реал Мадрид“ срещу „Атлетик“ Билбао, за мачовете на „Ливърпул“ в Англия. С леко приплъзване, разговорът продължи на тема „алпинизъм“. Кедъра отбеляза факта, че от 1987, благодарение на усилията на полските алпинисти и на тяхната легенда Кшищоф Виелицки , се правят опити да бъде покорен през зимата връх К2. Но да говорим за „покоряване“ на връх също не е правилно, върхът или те пуска, или не, а може и да те убие след това – отбеляза Камен Алипиев.

Както сочи статистиката на връх Еверест досега са се качили над 4 000 души, а на К2  до 2018г – 378 души, като средно една трета от тези, които са се качили на К2, загиват по пътя обратно. Затова е феноменален успех изкачването на десетте непалски шерпи. Планинските хамали, които винаги са подценявани, направиха чудо, макар че повечето от тях се качиха с помощта на кислород, те направиха нещо невероятно, всички те изчакаха да се съберат под върха и се качиха заедно, пеейки химна на Непал. Камен и Косьо коментираха, че по сведение на Атанас  Скатов, в момента условията на върха са изключително тежки, при температури -30 градуса. За един от непалските герои Мингма Джи Шерпа, който е изкачил върха без кислород и още подробности за неговата житейска история, факти за условията около изкачването, за филма „Еверест“, който показва силата на духа, за смисъла на алпинизма, може да научите в този разговор.

Не подминаваме големите в ски спортовете, споменаваме представянето на Алберт Попов, който се завръща в първата 30-тица на Световната купа по ски, с представянето си на 15-то и 16-то място, както и още интересни детайли от пъстрия свят на спорта, в непринуден разговор между Камен Алипиев и Константин Лавсов.

Следва разговор с Любомир Тодоров, за подкаста му „Начален удар“, който тръгва също по БНР. „Идеята е да разказваме за интересни личности и актуални събития“ – споделя Тодоров. Той подчерта,че въпреки, че тениса има доста привърженици в България, такъв подкаст, който да ги среща с интересни личности, както и да ги запознава с историята на този спорт, на практика няма. Разговорът се завъртя и около личността на Сесил Каратанчева и допинг контрола, за играните тенис квалификации в Дубай и Цвети Пиронкова. За Григор Димитров и неговия нов треньор. Големи ли са шансовете да има Аustralian Open, какво можем да очакваме.

От Иво Иванов научаваме всичко по-интересно от света на американския спорт. Не подминаваме и случващото се покрай президента Тръмп. Иванов сподели за разделеното американско общество. „Доналд Тръмп се опита да спечели мача, след като резултатът вече беше известен“, каза той. След като на шега „избистриха“ политиката около Тръмп – Байдън, разговорът премина към плейофите в Националната футболна лига.

Накрая последва десертът - доктор Теодор Борисов – една много интересна личност в българската спортна журналистика. Свързан ли е спорта с политиката и пропагандата в България. Д-р Теодор Борисов подчерта, че това е била и темата на неговата докторска дисертация. „Нищо не започва от днес“ – каза той и подчерта, че не само той е писал и проучвал тази тема, която обхваща периода още от 60-те и 80-те години.Споделя още, какво го е привлякло да изследва точно тази тема. Интересни факти споделя и за неговия принос към югославския футбол. За Копа "Либертадорес“ на 30 януари. За мача „Манчестър Юнайтед“ – „Ливърпул“ и кога е бил първият „уреден“ мач в историята.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За кого гласуваха софиянци

Изборите в 23-ти Многомандатен избирателен район (МИР) в София печели "Продължаваме промяната-Демократична България" с 34,37% при обработени 100% изборни протоколи в Районната избирателна комисия. За "Продължаваме промяната - Демократична България" своя глас са подали 64 977 души в 23-ти МИР. Второто място е за ГЕРБ-СДС с 42 990 гласа и..

публикувано на 28.10.24 в 15:59
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да работят за принципно споразумение

Още по-фрагментираният парламент може да ни кара да очакваме или продължаване на нестабилността, или излизане от реториката на кампанията и влизане в прагматичните релси на политиката за съставяне на работещ парламент и правителство. Няма значение дали 8 или 9 ще са партиите в 51-вото Народно събрание, мнозинството ще се сформира около..

публикувано на 28.10.24 в 15:30

Фани Куцарова представя фестивала "Музикални зографи"

Продължава фестивалът “Музикални зографи”, който започна на 22 октомври. Следващите дни са предвидени срещи с едни от най-интересните изпълнители, които ще се включат в музикалния форум. “Този фестивал е съвсем нов. Цялото Сдружение “Про Артибус” , което е създадено от музиканти и художници, решихме, че това ще е един добър акцент на..

публикувано на 28.10.24 в 14:46
Людмила Петкова

Министерство на финансите не предвижда да увеличава данъците през 2025 г.

Министерство на финансите не предвижда да увеличава данъците следващата година.  Това съобщи служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Разработени са редица приходни и разходни мерки, така че салдото в хазната да бъде до 3% дефицит от БВП на..

публикувано на 28.10.24 в 13:56

Започва авариен ремонт на топлопровод на столичната ул. "Найден Георгиев"

От днес "Топлофикация-София" започва авариен ремонт на топлопровод на ул. "Найден Георгиев", съобщи кметът на район "Подуяне" Кристиян Христов. Временно ще бъде затворен за движение участъка между ул. "Макгахан" и ул. "Скайлер". Очаква се ремонтът да продължи около една седмица, допълва Христов.

публикувано на 28.10.24 в 13:16
Велоентусиастите Калин Апостолов, Теодор Борисов и Иво Делин

С новите велоалеи, София става по-безопасна за велосипедистите

Велосъбитиeто "Критична маса" ще има ново издание на 31 октомври. Повече за събитието, както и за карането на колело, като част от градската култура, разказват в предаването “Радиокафе” представители на неправителственото сдружение "Велоеволюция" и редовни участници в групови карания в София: Калин Апостолов, Теодор Борисов и Иво Делин . В София се..

публикувано на 28.10.24 в 13:06
Крисина Йорданова

Музикалната формация Lunikk с нова песен

Музикалната формация Lunikk излиза с нова песен. Музикантите в дуото са Кристина Йорданова и Денислав Попов. Новото парче се казва “Lit” и е завръщане към по-ранните песни на дуета .  “След като направихме албума, естествено, искахме да правим нови песни, обаче в малко по-различна посока. Пак е мрачно парче, но в по-минималистичен вариант,..

публикувано на 28.10.24 в 12:50