Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Зарезан в народната традиция

Трифон Зарезан в Ново село
Снимка: Светослав Цветанов

Във фолклорния календар на днешния ден се отбелязва Трифон Зарезан. “На много места в България Трифон Зарезан все още се чества на 14 февруари. По нов стил обаче, официално се празнува днес, казва доц. д-р Веселка Тончева.

Празникът е комплекс от три дни - 1, 2 и 3 февруари, които са три поредни празника, които са интересни със своята фолклорна същност, която пък се преплита с християнството по интересен начин. На Трифон Зарезан мъжете ритуално зарязват лозите, а жените месят пита и приготвят кокошка. Зарязват се три пръчки, поливат се с вино и се нарича “Колкото капки вино има, толкова товара с грозде да се родят тази година”. 

Интересна е и легендата, която свързва Св. Трифон със зарязването - това не е заради подрязването на лозите, а е свързана с фолклорната история за Свети Трифон, който тръгнал да зарязва и срещнал Св. Богородица с Христос, когото водела в църквата (на 2 февруари се отбелязва празника Сретение Господне - това е моментът, когато 40 дни след раждането, Богородица въвежда Христос в църквата).

Във фолклорната история Св. Трифон се подиграл на Богородица, че е мома, а има син. Богородица не му казала нищо и си продължила по пътя, но минала покрай жената на Св. Трифон и му казала: “Вземи една кърпа и отивай при мъжа си на лозето, че си отряза носа. Жената на Св. Трифон отишла и го видяла здрав, а Св. Трифон отново се присмял и казал: ”Аз режа така, а не така” и докато показва си отрязал носа.

На Трифон Зарезан се избира Цар на лозята. Това се прави от човек, който през изминалата година е бил късметлия, била е пълна къщата му. Това се прави, за да се привлече отново плодородието и за следващата година. Този цар обикаля селото, като посещава къщите, където го черпят или пръскат с вино, като пожеланието е виното да прелива през праговете.

“Символиката на виното като Христова кръв, но и като една много важна напитка в нашия фолклор, е споменавана в много песни. Връзката между Св. Трифон и лозята и вината по нашите земи е очевидна", казва доц. Тончева.

Фолклорният разказ за Сретение Господне на 2 февруари, който във фолклорната традиция е т.нар Петльовден, е свързан с Христос, еничарството и цялата обредност е посветена на момчетата в дома. Този празник е по-известен в източната част на страната. Разбира се, за празника се коли петел. Във фолклора петелът е слънчев символ, защото с него идва слънцето, а когато пропеят първи петли всички отвъдни същества - юди, види, самодиви, караконджули изчезват. Затова не е случайно, че се коли петел.

В традицията се напръсква прагът на дома с кръвта на петела, както и обувките на момченцето. Това е свързано и с библейските времена, когато Ирод е избил младенците, както и с времената на еничарството, когато във фолклора във варненско се разказва, че една майка казва, че сама ще убие детето си, което не дава за еничар, и вместо сина си, заколва един петел, чиято кръв представя за тази на сина си.

Третият ден е посветен на Св. Симеон - това е първосвещеникът, който посреща младенеца в храма. Той е очаквал Христос, защото му е казано, че няма да умре, докато не приеме Христос в храма и наистина Св. Симеон е бил на достолепна възраст, когато идват Богородица с Христос.

Във фолклора Св. Симеон е наричан Бележник, т.е. ако се нарани човек на този ден, ще му остане белег. Покрай символиката на името, Симеоновден, е познат във фолклора и като Семенден. На този ден, жените, които искат да имат деца, могат да се помолят на Богородица за зачеване.

Тези три дни в някои региони на страната са познати също като вълчи празници и има забрана за извършване на женска работа. Прави се обреден хляб, на който се изобразява кошарата, с добре запазените овце и вълците извън кошарата. Целта е символно да бъдат предпазени домашните животни от вълците, които в отминалите времена са представлявали опасност за дома. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.      


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49