Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на "Безопасни детски площадки" установи:

Децата се интересуват от състоянието и поддържането на детските площадки

Снимка: БГНЕС

Проучване на Сдружение „Безопасни детски площадки“ сред над 300 родители, показва, че децата на възраст до 15 години се интересуват от състоянието на площадката им за игра, както и изявяват желание да я поддържат, питат кой е отговорен за това. Анкетата е направена и разпространена в социалните мрежи през декември 2020 г. като част от проекта “Аз съм промяната“.

Стилияна Тодорова от сдружението каза пред Радио София, че в много случаи решенията на възрастните за това как да изглеждат тези площадки не отговорят на очакванията за децата. Много площадки, предназначени за деца до 12 години, на практика са безинтересни за по-големите деца в тази група.

На въпроса „Вашите деца интересуват ли се от това какво е състоянието на средата, в която играят и спортуват", 80% от отговорите са „да“. 61% от родителите казват, че техните деца проявяват инициатива и желание да се грижат за средата, в която играят и спортуват. 55% от отговорилите родители твърдят, че говорят по темата с децата, но е обезпокоително, че по-малко от половината от тях са уверени, че знаят към кого да се обърнат при нередности.

Основен посредник за дейността по проекта сдружение „Безопасни детски площадки“ ще бъдат училищата, където може да бъде поставен въпросът за активното гражданство.  В същото време няма технологично или регулаторно ограничение за подаване на сигнали към тел.112 например, чрез популярни приложения за гражданска активност или за подаване на предложения чрез кореспонденция чрез е-поща, телефон, за срещи с представители на администрацията, обясни Стилияна Тодорова.

Проектът “Аз съм промяната” се осъществява в партньорство с район „Слатина“ на Столичната община. Той се провежда пилотно на територията на училищата на района, като включва  дискусии с учениците, техните родители, учители, с представители на районната администрация, експерти от неправителствения сектор, медии. През май и юни ще бъде изградена „класна стоя на открито“ като пространство за срещи на децата с всички останали заинтересовани страни по планирането, изграждането и поддържането на средата за игра и спорт.

Чуйте интервюто на Лили Големинова със Стилияна Тодорова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Нов проект търси мнението на 10-12 годишни деца за детските площадки

Сдружение “Безопасни детски площадки” получи одобрение за проекта си "Аз съм промяната" по програма "Кризата като възможност" на "Асоциация за развитие на София". Проектът предвижда да бъдат проучени каналите, по които ученици от 4-и до 6-и клас, на..

публикувано на 09.12.20 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика,..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група ...

публикувано на 30.09.24 в 15:54

80 г. история на архитектурното ни образование и неговото бъдеще

Чрез форум, изложба и трансформация на вътрешния двор на УАСГ до 6 октомври може да бъдат разгледани историята и проблематиката на архитектурното образование у нас. Събитието е озаглавено "Education works"  и е инициативата на фондация..

публикувано на 30.09.24 в 15:25

“Bartók Gothic” - струнните квартети на Бела Барток през призмата на Готик културата и киното

На 1 октомври, струнни квартети № 1, ор.7 и № 4 на Бела Барток ще звучат на сцената на столичен клуб в изпълнение на Art&Shock String Quartet. Квартетът обединява млади музиканти от Симфоничния оркестър на БНР, камерен ансамбъл “Софийски солисти” и..

публикувано на 30.09.24 в 15:05

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През..

публикувано на 30.09.24 в 12:31